Antwerpen in top 20 van meest fietsvriendelijke steden

Antwerpen in top 20 van meest fietsvriendelijke steden

De Amerikaanse informatiewebsite Wired en het Deense adviesbureau Copenhagenize Design Company stelden een internationale top twintig van meest fietsvriendelijke steden samen. In 2011 en 2013 deden ze dit ook al. De volgorde blijkt ietwat te zijn veranderd.

Voorgaande jaren stond Amsterdam steevast om nummer een. Nu stoot Kopenhagen de Nederlandse hoofdstad van de troon. In 2011 en 2013 stond Kopenhagen nog op nummer twee. Maar na enkele investeringen in de fiets als transportmiddel en de fietsinfrastructuur, blijkt dat ze vooruitgang heeft geboekt.

Toch blijft Nederland het meest voorkomende land in de top tien. Met Utrecht op nummer drie en Eindhoven op nummer vijf, heeft het maar liefst drie zeer fietsvriendelijke steden.

Niet veel lager, op de negende plaats, vinden we de eerste Belgische stad, Antwerpen. "De beste grootstad in België om in te fietsen", vermeldt het rapport. "Invloeden van aangrenzend Nederland hebben de stad een goeie boost gegeven." Al geloven de dataverzamelaars dat het nu alleen nog maar bergaf zal gaan met de stad. Ze vermelden een ontevredenheid met de plannen om meer auto's in het stadscentrum toe te laten.

In totaal werden 122 steden getest op dertien grote indicatoren. Het fietsbeleid, de faciliteiten en de infrastructuur zijn er drie van. De top 20 bestaat uit veertien landen die zich verspreiden over drie continenten.