Antivaxer keihard op haar plaats gezet door bevriende moeder

Antivaxer keihard op haar plaats gezet door bevriende moeder

De laatste tijd is er heel wat te doen rond de beruchte antivaxers, mensen die niet geloven in vaccins en hun kinderen dan ook niet inenten tegen levensgevaarlijke ziektes. Eerder wees viroloog Marc Van Ranst al op het feit dat de mazelen in Europa aan een opmars bezig zijn en dat de antivaccinatiebewegingen daar voor een stuk schuld aan treffen. En donderdag raakte bekend dat Facebook maatregelen gaat treffen om de verspreiding van onjuiste informatie over vaccinaties tegen te gaan.

Intussen wordt ook op sociale media afgerekend met antivaxers. Zo schreef een moeder die tegen vaccins is op Facebook dat ze de tegenkanting grondig beu is. “Het is tijd om naar een andere planeet te verhuizen. Het spreken over verplichte vaccins en de censuur op vaccinatieverhalen begint uit de hand te lopen”, aldus de moeder, die Emma heet.

Egoïstisch en roekeloos

Een vriendin van haar, een moeder van één dochter, nam haar stevig op de korrel omdat de antivaxer haar dochter in gevaar had kunnen brengen door haar niet-ingeënte kinderen en haar “ongegronde complottheorieën”. “Emma, we zijn al 15 jaar lang met elkaar bevriend. Dat dacht ik althans, tot ik besefte dat de laatste keer dat je hier in Portland was, je geprobeerd hebt om je niet-ingeënte kinderen mee te brengen. Je wist goed genoeg dat mijn dochter te jong was om ingeënt te worden, en toch verzweeg je dat je mijn dochter zou blootstellen aan ziektes waartegen elke verantwoordelijke ouder zijn kinderen zou inenten”, klinkt het op Reddit.

“Het was achteloos en onverantwoordelijk, maar tevens egoïstisch en roekeloos. Je hebt het leven van mijn enige kind op het spel gezet. Ongegronde complottheorieën verspreiden, tot daar aan toe, maar het soort misinformatie dat jij onder de noemer ‘journalistiek' deelt, is verwerpelijk en gevaarlijk. Aangezien je het verschil niet kent tussen een gezondheidsblog en onderbouwde wetenschap zou het inderdaad voor iedereen beter zijn dat je een andere planeet zoekt en naar daar verhuist”, besluit ze.

Reddit