Antiterreuractie - Naam Amine Choukri al eerder opgedoken in onderzoek, maar grote onbekende

De naam van Amine Choukri, de man die vrijdagnamiddag samen met Salah Abdeslam is opgepakt, was al eerder opgedoken in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs maar de man blijft een grote onbekende. De twee identiteiten die hem worden toegeschreven, Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj, zijn immers allebei vals en zijn vingerafdrukken zijn in geen enkele databank ter wereld teruggevonden. Dat meldt het federaal parket. Amine Choukri werd vrijdagnamiddag kort na Salah Abdeslam opgepakt in de woning in de Vierwindenstraat waar het duo was ondergedoken. De man was al gekend bij de speurders omdat hij samen met Salah Abdeslam gecontroleerd werd op een snelwegparking in het Duitse Ulm, op 3 oktober 2015. Bij die controle werden zijn vingerafdrukken genomen, wat de speurders in staat stelde hem vrijdag te identificeren.

"Vermoedelijk is Abdeslam hem gaan ophalen net zoals hij dat met Samir Bouzid en Soufiane Kayal had gedaan", zegt parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. "In de woning in de Driesstraat waar dinsdag is binnengevallen is ook een vals Syrisch paspoort op naam van Monir Ahmed Alaaj gevonden, net als een valse Belgische identiteitskaart op naam van Amine Choukri. Bovendien waren zijn vingerafdrukken eveneens aangetroffen in de woning in Auvelais die door de terroristische groep als schuilplaats werd gebruikt."

Wie de man echt is, is voor de speurders vooralsnog een vraag. Het is alvast niet Soufiane Kayal, de tweede man van het opsporingsbericht dat op 4 december wed verspreid. Net zo min is geweten welke rol hij precies gespeeld heeft bij de aanslagen in Parijs.

bron: Belga