Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk gevonden

De moedermelk van vrouwen die een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt, bevat antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC, in samenwerking met andere instituten.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Onderzoekers gaan nu kijken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij kwetsbare groepen zoals ouderen, tijdens een eventuele tweede golf.

Preventief of niet?

Na het verwarmen van de melk (pasteuriseren) zijn de antistoffen nog aanwezig. Dit is belangrijk, omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen. Het moet nog blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus. Dan kan de moedermelk mogelijk ingezet worden bij risicogroepen. "We denken dat na het drinken van de melk de antistoffen zich aan de oppervlakte van onze slijmvliezen hechten. Daar vallen zij de virusdeeltjes al aan voordat ze het lichaam binnendringen", zegt Hans van Goudoever, hoofd van het Emma Kinderziekenhuis.

Werving

Het Emma Kinderziekenhuis begint met een campagne om duizend vrouwen te werven die moedermelk willen doneren. Aan deze vrouwen wordt gevraagd om 100 milliliter voor de Moedermelkbank te kolven. Het onderzoek is een samenwerking van de afdeling Experimentele Virologie van Amsterdam UMC met de Nederlandse Moedermelkbank, Wageningen Research & Development, Universiteit van Utrecht, Sanquin en Viroclinics.