Anti-TTIP-activisten kapen reclamebord bij Europese Commissie

Anti-TTIP-activisten kapen reclamebord bij Europese Commissie

Zeven tegenstanders van TTIP (Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag) hebben in de nacht van donderdag op vrijdag, vermomd als onderhoudspersoneel, in de Wetstaat voor de gebouwen van de Europese Commissie een publiciteitspaneel van 15 vierkante meter omgedraaid. De leden van TTIP Game Over vervingen de reclameboodschap door de tekst "TTIP GAME OVER: No more negotiations, no more free-trade deals, it's time for action". Met de actie wilden ze hun boodschap tegen het veelbesproken vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten kracht bijzetten. "Meer en meer politieke partijen en Europese regeringen hebben kritiek op het akkoord", aldus een activist van TTIP Game Over.

"Het is grote tijd dat de stem van de burgers gehoord woord in de wijk van de Europese Commissie. Deze actie, en andere zullen volgen, laakt het averechtse effect van dit akkoord. We hopen dat de lidstaten eind juni eindelijk een beetje moed zullen tonen."

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde eerder deze week aan dat hij op de top van Europese staatshoofden en regeringsleiders van eind juni politieke rugdekking gaat vragen voor de onderhandelingen over TTIP.

De Europese Unie en de VS onderhandelen al jaren over het vrijhandelsverdrag. De Amerikaanse president Barack Obama koestert de hoop om de gesprekken tegen eind dit jaar af te ronden, maar de onderhandelingen zijn in moeilijk vaarwater beland door het aanzienlijke protest in de Europese publieke opinie en de toenemende weerstand bij een aantal regeringen. Met name de Franse president François Hollande stelt zich almaar kritischer op.

bron: Belga