Annemiek van Vleuten soleert naar zege

Annemiek van Vleuten soleert naar zege

Annemiek Van Vleuten heeft vandaag de Strade Bianche op haar naam gebracht. De 36-jarige Nederlandse van Mitchelton-SCOTT soleerde naar de zege op de Piazza del Campo. De Deense Annika Langvad werd op 37 seconden tweede, de Poolse Katarzyna Niewiadoma op 40 seconden derde. Al vroeg in de wedstrijd namen Boels-Dolmans, voor titelverdediger Anna Van der Breggen, en Mitchelton-SCOTT de wedstrijd in handen. Anja Longyka en Chiara Perini waren de aanstokers van de vroege vlucht en al snel sloten Jelena Eric en Ilaria Sanguineti aan. Maximaal reden ze 35 seconden bij elkaar, maar het was nog vroeg in de wedstrijd en op de tweede van acht grindstroken werden de vluchters opgeraapt door wat restte van het peloton. De koers werd hard gemaakt en op de vijfde strook vormde zich een nieuwe kopgroep met Marianne Vos, Lucinda Brand en Marta Bastianelli. Dat was niet naar de zin van het peloton, al snel werden de vluchters bij de lurven gevat.

Het werd een slijtageslag, op 15 kilometer van de finish reden nog elf rensters op kop, onder hen wereldkampioene Van der Breggen, Chantal Blaak en Van Vleuten. Die laatste, numeriek in het nadeel tegen het sterke blok van Boels-Dolmans, plaatste haar aanval op 12 kilometer van de meet en soleerde, ondanks weerwerk van Van der Bruggen, naar de zege.

Het is voor Van Vleuten de eerste zege na de kniebreuk die ze eind september opliep op het WK in Innsbruck. Vandaag reed de wereldkampioene tijdrijden pas haar tweede wedstrijd van het seizoen.

bron: Belga