Anneleen Schoofs, hoofd-maatschappelijk-werker bij het OCMW Antwerpen

Anneleen Schoofs, hoofd-maatschappelijk-werker bij het OCMW Antwerpen

Anneleen Schoofs is sinds juni vorig jaar hoofd-maatschappelijk-werker bij het OCMW Antwerpen. Ze is aan de slag bij het sociaal centrum Plein, waar vluchtelingen zonder geldige verblijfsdocu­menten of met een verblijfsstatuut van korte duur worden begeleid.

9u

Overleg Winterwerking: “Deze ochtend begin ik met een overleg met de winterwerking. We bespreken enkele specifieke cases. Regelmatig heb ik overleg met verschillende organisaties. Hierbij streven we naar een goede samenwerking.”

10u

Bespreking dossier met maatschappelijk werker: “Mijn medewerkers werken zeer zelfstandig. Zij voeren het sociaal en financieel onderzoek uit. In ons centrum zijn de taalbarrière en cultuurverschillen lastige hindernissen die je als maatschappelijk werker moet overwinnen. Als hoofd-maatschappelijk-werker denk ik mee en stel ik kritische vragen. Ik moet op de hoogte zijn van alle dossiers en beslissingen nemen. Moeilijke dossiers breng ik wekelijks op het overleg met het bijzonder comité Sociale Dienst waarin OCMW-raadsleden zetelen.

11u

Waarderingsgesprek: “Ik probeer mijn medewerkers goed te begeleiden en daarom is individuele coaching zeer belangrijk: het is cruciaal dat iemand zijn grenzen aangeeft en ‘nee' durft te zeggen. Het moet voor iedereen werkbaar blijven. Regelmatig heb je gesprekken met je medewerkers. Deze ochtend heb ik met een maatschappelijk werker een waarderingsgesprek. Dat is een prettig moment om de medewerker feedback te geven op zijn functioneren, maar ook om feedback terug te krijgen. Ook eventuele aandachtspunten kunnen aan bod komen. Tevens vraag ik ook naar eventuele punten welke de medewerker wil bespreken.

13u

Teamvergadering: “Ik heb de leiding over de dagelijkse werking van het centrum en moet ervoor zorgen dat het team goed kan functioneren. Daarvoor organiseer ik regelmatig teamoverleg zodat iedereen bij mij terecht kan met vragen. Iedere dag en iedere situatie is anders. Dat maakt het leuk, uitdagend en leerrijk. Deze job biedt je de ruimte om een visie te ontwikkelen en uit te werken.”

15u

Overleg met collega hoofd-maatschappelijk-werker: “Omdat wij een groot sociaal centrum zijn, is er een collega hoofd-maatschappelijk-werker. We bespreken eventuele vragen vanuit het team en stemmen af. De mogelijkheid om aan ervaren hoofd-maatschappelijk-werkers vragen te kunnen stellen is een grote plus. Regelmatig vraag ik advies of bespreek ik een moeilijk dossier. Zelf was ik volledig nieuw binnen de organisatie. Daarom maakte ik tijdens de eerste maanden dankbaar gebruik van de kans om zelf coaching te krijgen. Een collega in dezelfde functie beantwoordde mijn vragen over mijn job en het OCMW. Dankzij haar weet ik nu beter wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de organisatie werkt.”

OCMW Antwerpen zoekt hoofd-maatschappelijk-werkers. Je neemt beslissingen over hulpverlening en je coacht maatschappelijk werkers net zoals Anneleen dat doet. Surf naar www.antwerpen.be/jobs

Deze testimonial wordt u aangeboden door Stad Antwerpen.