Animal Rights voert actie tegen jachtrechten op everzwijnen

Animal Rights voert actie tegen jachtrechten op everzwijnen

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft vandaag samen met BiteBack actie gevoerd tegen de openbare aanbesteding van jachtrechten in Limburg. Dat gebeurde bij het VAC-gebouw in Hasselt, waar de aanbesteding van de jachtrechten plaatsvindt. "We eisen dat het afslachten van everzwijnen stopt en dat er wordt ingezet op diervriendelijke maatregelen zoals wildcorridors, hekken en wildroosters om verkeersongevallen en schade te voorkomen", klinkt het.

Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte eerder bekend dat er nog vijf bijkomende drukjachten in Limburg worden aanbesteed. Jagers kunnen intussen inschrijven op de openbare aanbesteding van de drukjachten. Volgens Animal Rights zijn drijf- en drukjachten op everzwijnen pure dierenmishandeling. "De everzwijnjachten zijn volstrekt zinloos. Het enige wat wordt bereikt, is maximaal dierenleed en de verstoring van de natuur. Het afslachten van deze dieren moet stoppen", zegt Rowena Vanroy, campagnecoördinator van Animal Rights. "Het ANB klampt zich vast aan een strategie die niet werkt. De everzwijnen zijn hier om te blijven. We moeten manieren zoeken om vreedzaam samen te leven en conflicten tussen mens en dier zonder geweld op te lossen."

De jacht heeft volgens de dierenrechtenorganisatie immers juist het tegenovergestelde effect. "Onder druk van de jacht stijgt het geboortecijfer en verspreiden everzwijnen zich ook over een groter gebied. De jacht dient dus enkel om jagers bezig te houden en mensen het gevoel te geven dat er iets gebeurt", klinkt het. "Vaak is er ook meer dan een enkel schot nodig om het dier dood te krijgen. Zo liep begin dit jaar een everzwijn een fietser in Bokrijk omver, terwijl het dier gewond wegvluchtte van boswachters die jacht op hem maakten. Bovendien zijn er geen leeftijdsbeperkingen op de dieren die mogen worden afgeschoten. Het afgelopen jaar was ongeveer de helft van de afgeschoten everzwijnen biggetjes."

bron: Belga