Angola krijgt na 38 jaar nieuwe president

Angola krijgt na 38 jaar nieuwe president

De Angolese president Jose Eduardo dos Santos, nu al 37 jaar aan de macht, is geen kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat heeft Dos Santos gezegd in een toespraak voor een uitzonderlijk congres van zijn partij, schrijft het Portugese persagentschap Lusa. In het Zuid-Afrikaanse land worden in augustus presidentsverkiezingen gehouden, en Defensieminister João Lourenço zal tegen dan aantreden als leider van regeringspartij MPLA (Volksbeweging voor de bevrijding van Angola). De 74-jarige Dos Santos, bijgenaamd Zedu, leidt het land sinds 1979. Eerder was al verschillende keren gemeld dat Dos Santos zich in 2018 uit de politiek zou terugtrekken, maar die berichten werden nooit bevestigd. Zo was begin december al aangekondigd dat Dos Santos zijn partij duidelijk had gemaakt de macht te willen doorgeven.

Angola kent geen aparte presidentsverkiezing. Dat ambt is voor de leider van de grootste partij. De MPLA kwam aan de macht nadat het land in 1975 onafhankelijk werd van Portugal. Vier jaar later, na de dood van Agostinho Neto, werd Dos Santos president.

Na de president van Equatoriaal Guinea, Teodoro Obiang, is Dos Santos het langst regerende staatshoofd in Afrika. Obiang werd slechts anderhalve maand voor Dos Santos ingezworen.

Dos Santos leidde het land vooral als een familiebedrijf, zeggen critici. Ze verwijzen daarvoor naar de olie-inkomsten, die een kleine kring rond Dos Santos ten goede zijn gekomen. Zo is Dos Santos' dochter Isabel volgens Forbes de rijkste vrouw van Afrika.

Door de dalende olieprijzen de afgelopen jaren verkeert de Angolese economie, de grootste Afrikaanse olieproducent, in zwaar weer.

bron: Belga