Angèle: "Eerlijkheid is mijn leidraad"

Angèle: "Eerlijkheid is mijn leidraad"

Je eerste plaat is een echte stoomwals. Iedereen heeft het erover. Voel je druk?

Angèle Van Laeken: «Ik zet mezelf al genoeg onder druk. Maar ja, het is verbazend. Ik weet niet hoe dat komt. Waarschijnlijk heeft het te maken met de release van drie singles voor de plaat uitkwam: ‘La loi de Murphy', ‘Je veux tes yeux' en ‘La Thune', die elk een andere boodschap hadden.»

Is het moeilijk om nuchter te blijven?

«Ja, maar de manier om daaraan te ontsnappen is erover te praten. En vooral altijd eerlijk te zijn. Eerlijkheid is mijn leidraad. Als ik oprecht ben in mijn teksten, is het makkelijker met beide benen op de grond te blijven.»

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hhhXegAbgrU[/embed]

Ook in Vlaanderen ben je enorm populair. Verrassend voor een Franstalige artieste.

«Ja hé! Voor mij is dat nog gekker dan mijn succes in Frankrijk. Wat logisch is, want ik zing in het Frans. Maar Vlaanderen is inderdaad een moeilijk te bereiken publiek voor Franstalige artiesten. Ik ben dus super blij!»

Je teksten zijn heel visueel. Ik kan me direct inbeelden waarover je zingt.

«Dat vind ik heel belangrijk. Ik luister graag naar muziek die ik meteen begrijp. Als het zo intellectueel is dat je niet meer snapt waarover het gaat, dan hoeft het voor mij niet. Dat is een heel persoonlijke visie, maar ik vind dat muziek toegankelijk moet zijn. Mijn teksten zijn meteen duidelijk, van bij het begin.»

Je schrijft de muziek én de teksten. Totale controle, dus.

«Alles wat ik kan doen, doe ik liever zelf. Ook de productie, trouwens.»

Het is een echte generatieplaat geworden. Een foto van een moment uit het leven van een millennial.

«Misschien wel… Maar soms vraag ik me af of ze niet té veel verankerd is in haar tijd. Dat is het ‘probleem' met eerlijkheid: je hebt de neiging om over het moment te praten. We zullen zien of mijn teksten binnen vijf jaar nog actueel zijn.»

Veel liefde ook op deze plaat, maar het is nooit echt rozengeur en maneschijn.

«De liefde waarover ik zing, is eerder blauw dan roze. Ik ben gek op liefdesliedjes. Nummers die gaan over onzekerheid en het verlangen om vast te houden aan wat bestaat. Liefde is inspirerend, vooral als het slecht gaat. Het moeilijke aan liefde, is dat het zo snel verandert. Als je verliefd wordt, weet je nooit hoe lang het gaat duren.»

Het laatste nummer op de plaat heet ‘Flou' en gaat over de wervelwind die al anderhalf jaar door je leven raast.

«Dat is het verplichte nummer waarin ik klaag over mijn succes (lacht). Weeral vanuit die drang om altijd eerlijk te zijn. De muziekbusiness doet dromen, maar veel mensen zien de negatieve kant niet. Ik heb het moeilijk gehad met dit plotse succes. Dat zorgt voor veel druk, stress, angsten en vragen. Op een moment werd alles heel vaag (‘flou'). Ik begreep niet altijd wat me overkwam. Door af te sluiten met dit nummer zeg ik: We zien wel… Het is mijn manier om alles wat te relativeren.»

Social media hebben hun steentje bijgedragen aan je succes. Je hebt enorm veel volgers op Instagram. Zelfs een onbeduidende post levert binnen de kortste keren meer dan 80.000 likes op.

«Zot hé! Het doet me wel stilstaan bij wat ik wel en niet mag onthullen over mijn privéleven. Ik let daar nu wat meer op. Social media beheren is bijna een fulltime job.»

Voelde je de behoefte om jezelf te tonen via Instagram?

«Ik wou erkend worden, ja. Maar die honger is nu wel gestild (lacht).»

Je hanteert een erg coherent visueel universum in je clips en foto's.

«Ik leef graag in een kleurrijke wereld. Ik had enkele basisideeën voor bepaalde foto's of clips, en daar is mijn entourage mee aan de slag gegaan. Zo stelden ze voor om me in verschillende personages te steken. Dat was heel cool, daar had ik absoluut niet aan gedacht.»

Pierre Jacobs

Angèle treedt op in de AB te Brussel op 26/11 en 27/11 (uitverkocht) en in Vorst Nationaal op 25/05/2019.