Angela Merkel wil "wir schaffen das" niet meer herhalen

Angela Merkel wil "wir schaffen das" niet meer herhalen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel neemt afstand van haar devies "wir schaffen das" in de vluchtelingencrisis. Dat zegt ze in een interview met het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. Dat weekblad verschijnt maandag pas, maar vanmiddag werd al een deel online gezet. "Wir schaffen das" symboliseert nu al een jaar het Duitse migratiebeleid, maar Merkel kwam de afgelopen maanden alsmaar meer onder vuur te liggen, ook in haar eigen partij, voor die uitspraak. De leider van de CSU, de zusterpartij van Merkels CDU, gaf al te kennen dat hij Merkel bij de verkiezingen van 2017 enkel zal steunen als ze instemt met een bovengrens voor vluchtelingen. Die bovengrens blijft ze afwijzen. Door afstand te nemen van "wir schaffen das" komt ze haar critici wel al deels tegemoet. "Die uitspraak is deel van mijn politieke werk, omdat ik ervan overtuigd ben dat we een sterk land zijn, dat deze fase versterkt te boven zal komen", aldus Merkel in Wirtschaftswoche. "Het is de uitdrukking van een houding die velen zeker uit hun beroeps- of privéleven kennen. Vaak denk ik echter ook dat deze zin wat overdreven wordt, dat er te veel in gelezen wordt. Zoveel dat ik hem het liefst amper nog wil herhalen, omdat het een simpele slogan werd, bijna een betekenisloze formule."

In augustus 2015 gebruikte Merkel de uitspraak voor het eerst tijdens een persconferentie, en vorige maand gebruikte ze de zin opnieuw tijdens een persconferentie. Peilingen tonen echter dan dat veel Duitsers niet veel kunnen aanvangen met Merkels uitspraak, of ze afwijzen. Merkel zegt dat ze de scepsis van de bevolking begrijpt, maar voegt eraan toe dat haar uitspraak zo niet bedoeld was, wel "aansporend". "En natuurlijk weet ik wel dat iedereen al zeer veel op de schouders draagt, maar dat dat niet meteen blijkt uit deze overdreven vaak herhaalde drie woorden."

Morgen worden in Berlijn verkiezingen gehouden. Nationaal noteerde de CDU-CSU in een peiling van het magazine Stern en tv-zender RTL met 32 pct zijn slechtste resultaat in jaren.

In 2015 zochten 1 miljoen vluchtelingen asiel in Duitsland.

bron: Belga