Andy Murray derde keer Brits Sportman van het Jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Andy Murray is zondag tot Brits Sportman van het Jaar verkozen. De 29-jarige Schot is de eerste die die erkenning drie keer krijgt. Ook in 2013 en vorig jaar werd hem de mooiste trofee overhandigd tijdens het door de BBC georganiseerde Britse Sportgala. Murray kreeg deze keer de voorkeur op triatleet Alistair Brownlee. Springruiter Nick Skelton werd derde in het referendum. Murray kreeg 247.419 stemmen, Brownlee 121.665 en Skelton 109.197.

De nummer een op de wereldranking, die in 2016 zijn olympische titel verlengde en Wimbledon won, ontving de bijbehorende trofee op zijn vakantieadres in Miami uit handen van oud-bokser Lennox Lewis. "Het is een geweldig jaar geweest voor de Britse sport en ik ben trots dat ik daar aan mee mogen werken heb", verklaarde Murray in een videoboodschap. "Ik wil iedereen danken die op me gestemd heeft. Ik wil ook mijn ouders bedanken, mijn dochter en ook mijn vrouw, hoewel die me een uur geleden bekende dat ze voor Skelton gestemd heeft. Niet zo slim, zo net voor de kerstdagen."

Leicester City, dat tot ieders verrassing de titel pakte in de Premier League, werd gekozen tot sportploeg van 2016. Claudio Ranieri, de trainer van de Engelse voetbalkampioen, kreeg de prijs voor Coach van het Jaar. De Britten kozen de Amerikaanse turnster Simone Biles als buitenlandse sportpersoonlijkheid van het jaar. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps kreeg op het podium in Birmingham uit handen van prins William en de Australische oud-zwemmer Ian Thorpe een Lifetime Achievement Award. "Je bent één van de grootste sporticonen ooit", sprak de prins. "Nu je bent gestopt, hebben ook anderen de kans om iets te winnen."

.

bron: Belga