Anderlecht kruipt door het oog van de naald

Anderlecht staat in de achtste finales van de Europa League. In de terugwedstrijd op het veld van Zenit Sint-Petersburg werden de Brusselaars van het kastje naar de muur gespeeld, maar een late goal van Thelin redde de kwalificatie: 3-1.
Maarten

Na de hoopgevende 2-0 uit de heenmatch rekende Anderlecht-trainer Weiler in het ijskoude Rusland onder meer op Teodorczyk om de voorsprong te verdedigen, maar de Poolse topschutter moest geblesseerd afhaken. Ook Kara en Hanni ontbraken door blessures, waardoor de Brusselaars net als vorige week in het Astridpark met een gehavende ploeg aan hun Europese opdracht moesten beginnen.

Van bij de aftrap werd meteen duidelijk dat Zenit voor eigen volk gretiger voor de dag zou komen, terwijl Anderlecht vooral gebrand leek om de nul te houden. In de eerste helft kon de Belgische recordkampioen niet één keer voor gevaar zorgen.

De bezoekers konden de bal niet in de ploeg houden en werden langs alle kanten overspoeld door de enthousiaste thuisploeg, die na 24 minuten verdiend op voorsprong kwam via Giuliano. Anderlecht mocht blij zijn dat het bij de rust slechts 1-0 was.

Paars-wit stond daarmee nog altijd virtueel in de achtste finales, maar de tweede helft bracht allerminst beterschap. Het duurde wel tot twintig minuten voor tijd eer Dzyuba de 2-0 voorbij Ruben trapte. Even leken verlengingen in de maak, tot Giuliano vijf minuten later zijn tweede van de avond tegen de netten joeg.

Enkel een doelpunt kon Anderlecht nu nog in de Europa League houden. Dendoncker deed een eerste poging met een verrassend schot in het zijnet. Met de moed der wanhoop posteerde Weiler dan maar Nuytinck naast Thelin in de spits. Wat een rare kronkel leek van de Zwitser, bleek een gouden zet.

In de slotminuut verlengde de centrale verdediger een voorzet tot bij Thelin, die met de levensbelangrijke uitgoal het lot van Zenit bezegelde. Anderlecht stoot zo door naar de laatste zestien en weet morgenmiddag wie daarin de tegenstander wordt