Anderlecht grijpt naast Europese kwartfinale

Met Anderlecht is de laatste Belgische ploeg uit Europa verdwenen. In de terugwedstrijd van de achtste finales van de Europa League gingen de Brusselaars in de slotminuut onderuit tegen Shakhtar Donetsk: 0-1.
Heleen

Met de eerste basisplaats in maanden voor Imoh Ezekiel had Anderlecht-trainer Besnik Hasi een kleine verrassing in petto voor de mogelijk laatste Europese thuismatch van het seizoen. De Nigeriaanse aanvaller trok zich aardig uit de slag, al kon hij net als zijn ploegmaats amper voor doelgevaar zorgen in de eerste helft. Na een aarzelend begin had Anderlecht weliswaar de touwtjes in handen, veel werk kreeg de bezoekende doelman niet op te knappen. Na ruim twintig minuten moest hij wel de bal uit zijn netten vissen na een rake kopbal van Kara, maar lang duurde de Brusselse vreugde niet. De Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz keurde de goal af voor een licht duwtje van de centrale verdediger, tot onvrede van het thuispubliek. Terend op de 3-1 voorsprong uit de heenmatch stelde Shakhtar Donetsk daar voor de rust weinig tegenover, op een ongevaarlijk schot van Ismaily na.

In de tweede helft ging Anderlecht verder op zoek naar de twee noodzakelijke goals om zich voor het eerst in bijna twintig jaar bij de laatste acht te scharen in een Europese beker. Goeie wil met hopen, maar uitgespeelde kansen kwamen er amper. Twintig minuten voor affluiten besloot Hasi dan maar om Tielemans en Trezeguet in de strijd te werpen. Tevergeefs, want ook de twee invallers kregen de Oekraïense afweergordel niet ontmanteld. Na tweede rode kaarten, eentje voor Koecher en eentje voor Kara, was het invaller Eduardo die in de toegevoegde tijd het Brusselse lot bezegelde