Amsterdams ziekenhuis verdiende miljoenen met heroïne

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft jarenlang miljoenen euro's verdiend aan de productie van medicinale heroïne. Het ziekenhuis ontkent dat het de opbrengsten heeft verdoezeld, maar over de kwestie is wel beroering ontstaan. De Nederlandse Tweede Kamer wil een debat. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Het waren enkele Nederlandse kranten die met het nieuws over de opbrengsten naar buiten kwamen. Het Slotervaartziekenhuis zegt dat er geen ruchtbaarheid aan is gegeven uit veiligheidsoverwegingen. «Bovendien komt het geld rechtstreeks ten goede aan onderzoek en de gezondheidszorg», luidt het.

De heroïneproductie door een dochterbedrijf van het ziekenhuis is volgens Slotervaart een rechtstreeks gevolg van een politiek besluit. De Tweede Kamer besloot in 2004 om de behandeling van heroïneverslaafden met heroïne als geneesmiddel toe te staan, en de harddrug als geneesmiddel te registreren. Na een Europese aanbesteding vanuit het ministerie van Volksgezondheid ging de opdracht uiteindelijk naar Di-AcetylM, de heroïne-onderneming van Slotervaart. Het contract met het ministerie liep van juli 2006 tot juni 2015.

Volgens Het Parool en NRC Handelsblad was van elke 3 miljoen euro die het Amsterdamse ziekenhuis als vergoeding kreeg 1 miljoen euro winst. Het ministerie onderzocht in 2010 of de heroïneprijs niet te hoog was. Pas drie jaar later zouden de tarieven van de belangrijkste heroïne met ruim een vijfde omlaag zijn gegaan.

In de jaarverslagen van het ziekenhuis werd de vennootschap die zich bezighield met de heroïneproductie niet expliciet en onder een andere naam verwerkt. «Bekendheid van locatie en betrokken personen kan namelijk leiden tot uitlokking van criminele activiteiten gericht op deze locaties en personen», verdedigt het ziekenhuis zich.

(Foto: Wikimedia)