Amstel Gold Race - Van der Poel kan eerste Nederlandse winnaar worden sinds Dekker in 2001

Amstel Gold Race - Van der Poel kan eerste Nederlandse winnaar worden sinds Dekker in 2001

Zondag om 10u30 gaat in Maastricht de 54e editie van de Amstel Gold Race van start. De Nederlander Mathieu van der Poel, de Fransman Julian Alaphilippe en Philippe Gilbert zijn de favorieten. De finish is voorzien omstreeks 17u. Philippe Gilbert won vorige week zijn vierde Monument met Parijs-Roubaix. De Waalse Monegask treedt ook zondag aan in de Amstel Gold Race, een wedstrijd die hij al vier keer won: in 2010, 2011, 2014 en 2017. Bij een vijfde zege in de Amstel evenaart hij de Nederlandse recordhouder Jan Raas, die zegevierde in 1977, 1978, 1979, 1980 en 1982.

Naast Gilbert vaardigt Deceuninck - Quick Step met Julian Alaphilippe nog een kanshebber op de zege af. De winnaar van Strade Bianche en Milaan-Sanremo kwam nog niet verder dan een zesde plaats in de Amstel, in 2016. De Fransman moest zich woensdag in de Brabantse Pijl gewonnen geven in de sprint tegen Mathieu van der Poel.

De Nederlander is topfavoriet in de wedstrijd waarin hij zondag debuteert. Van der Poel kan de eerste Nederlandse winnaar worden sinds Erik Dekker in 2001. "Ik ben favoriet", besefte hij donderdag ook zelf op een persmoment. "Daar kan ik me in vinden, maar topfavoriet is veel gezegd. Er zijn renners die al meer bewezen hebben. En ze gaan me niet meer zomaar laten rijden. Het zal een lastige wedstrijd worden, de hellingen in de Amstel zijn ook niet te vergelijken met die van in de Ronde van Vlaanderen."

Vorig jaar won de Deen Michael Valgren voor Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto. Het hele podium maakte intussen de overstap naar Dimension Data, ook zondag verschijnt het trio aan de start. Tim Wellens was in de vorige editie de eerste Belg op de zesde plaats. De Limburger hoort nu bij de schaduwfavorieten, net als onder anderen Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski, Peter Sagan en Michael Matthews.

bron: Belga