Amstel Gold Race - Van der Poel brengt met ultieme ommekeer Nederland in extase

Amstel Gold Race - Van der Poel brengt met ultieme ommekeer Nederland in extase

Nederlands kampioen Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zondag de Amstel Gold Race gewonnen, de enige wielerklassieker in zijn land. In de slotkilometer sprintte hij voorbij koplopers Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang, die nog derde werd. De Australiër Simon Clarke was tweede, beste Belg Bjorg Lambrecht zesde. De 54e editie van de Amstel Gold Race kreeg zijn traditionele verloop: een ruime vroege vlucht met daarin verscheidene Belgen, gevolgd door een gesloten peloton waarin de ploegen van de favorieten lange tijd de controle hielden. Tom Van Asbroeck, Thomas Sprengers, Aaron Verwilst en Jérôme Baugnies waren de Belgen in een kopgroep van elf renners.

Door het mooie weer moest de slijtage er komen door de 35 hellingen in het stekelige Nederlands Limburg en het traditionele bochtenwerk op smalle wegen. Pas bij het ingaan van het laatste wedstrijduur brak de wedstrijd open door een snedige demarrage van Van der Poel op de Gulperberg. Gorka Izagirre schoof mee, maar de twee werden kort daarna gegrepen in de aanloop naar de Kruisberg.

De beslissing leek meteen nadien te vallen, ingeleid door Dries Devenyns die zijn ploegmaat Alaphilippe lanceerde op de Kruisberg. De Fransman zette door op de Eyserboschweg en zag enkel Fuglsang nog aansluiten. De twee bouwden meteen een voorsprong uit van veertien seconden op de eerste achtervolgers, Michal Kwiatkowski, Matteo Trentin en Michael Woods, maar die laatste moest later afhaken.

Lange tijd leek het ernaar uit te zien dat het gevaar enkel nog van Kwiatkowski en Trentin kwam, want de achterstand van het eerste pelotonnetje schommelde tussen de driekwart en de volle minuut. Op de laatste beklimming van de Cauberg slaagden de Pool en de Italiaan er net niet in aan te sluiten. In de diepe finale gingen alle ogen naar het duel tussen Alaphilippe en Fuglsang, die twee vergeefse prikken plaatste en in de voorlaatste kilometer op kop weigerde te komen.

Maar het gevaar kwam van achteruit: van Kwiatkowski die onder de rode vod kwam aansluiten, maar nog meer van Van der Poel die een groepje achtervolgers tot in het spoor van de leiders trok in de laatste hectometers. Met een bijzonder lange sprint remonteerde hij nadien alles en iedereen en snelde de veldrijder/mountainbiker/wegrenner op zijn 24e naar de eerste grote klassieke zege uit zijn loopbaan.

Van der Poel volgt zo Erik Dekker op, in 2001 de laatste Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race. Vader Adri schreef de wedstrijd in 1990 op zijn palmares. In 2018 werd de wedstrijd gewonnen door de Deen Michael Valgren, die dit jaar geen enkele rol van betekenis speelde.

.

bron: Belga