Amnesty zet Youth for Climate in de bloemetjes met hoogste eretitel

Amnesty zet Youth for Climate in de bloemetjes met hoogste eretitel

Amnesty International zal aan het eind van de mars voor de Wereldwijde Staking voor het Klimaat de Ambassador of Conscience Award 2019 uitreiken aan de Belgische vertegenwoordigers van Youth for Climate. Het is de hoogste internationale eretitel van de mensenrechtenorganisatie. Afgelopen maandag ontving Greta Thunberg en de beweging Fridays for Future in Washington ook al de Ambassador of Conscience Award 2019. De eretitel wordt uitgereikt aan mensen die zich dapper inzetten voor de mensenrechten en een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen. Eerder mochten onder meer Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Ai Weiwei en Colin Kaepernick deze titel al in ontvangst nemen.

"De vastberadenheid waarmee al deze jonge mensen over heel de wereld actie voeren voor het klimaat is indrukwekkend. Ze herinneren er ons dat we samen machtiger zijn dan we soms denken en dat we allemaal iets kunnen doen om mensenrechten en het klimaat te beschermen", zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Voor Amnesty zijn klimaatactivisten ook mensenrechtenactivisten, want ze bekommeren zich om het recht op leven, gezondheid, huisvesting, land, water en sanitaire voorzieningen. Net zoals bij andere mensenrechtenactivisten is hun werk niet zonder risico, want ook zij worden regelmatig geïntimideerd en aangevallen. De overhandiging van de Ambassador of Conscience Award 2019 gebeurt aan het einde van de klimaatmars op het podium in het Jubelpark.

bron: Belga