Amnesty International waarschuwt voor risico op mensenrechtenschendingen op Olympische Spelen

Amnesty International waarschuwt voor risico op mensenrechtenschendingen op Olympische Spelen

Amnesty International waarschuwt vanmorgen in een nieuw rapport voor het risico op mensenrechtenschendingen in Brazilië, twee maanden voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Volgens de ngo staat het gastland op het punt "de tragische fouten" te herhalen die "al decennia gepleegd worden wat betreft ordehandhaving", zoals "duidelijk tijdens het WK in 2014". Volgens Amnesty International voeren de Braziliaanse autoriteiten en de sportieve instanties in Rio de Janeiro "hetzelfde betreurenswaardige beleid" als dat waardoor sinds 2014 "moorden en mensenrechtenschendingen door de ordediensten" zijn vermenigvuldigd.

"Toen Rio in 2009 de Olympische Spelen van 2016 kreeg toegekend, beloofden de autoriteiten om de veiligheid voor iedereen te verbeteren", aldus Atila Roque, directeur van Amnesty International Brazilië. "In plaats daarvan hebben we gezien dat sindsdien 2.500 mensen zijn gedood door de politie in de stad."

In 2014 zijn bij politieoperaties in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro minstens 580 mensen gedood. Dit jaar zijn al meer dan 100 mensen gedood in Rio de Janeiro. "Een moord op de vijf in Rio is gepleegd door een agent in functie. Het merendeel van de slachtoffers waren jonge zwarte mannen die leven in de favela's of andere gemarginaliseerde gebieden."

Om de veiligheid tijdens de Olympische Spelen te verzekeren, zullen 65.000 agenten en 20.000 soldaten worden ingezet. Militairen zullen de interventies in de favela's leiden, wat Amnesty betreurt. Ook hekelt de ngo dat de lessen van het WK in 2014 niet zijn geleerd.

bron: Belga