Amnesty International roept op tot bescherming van albino's in Malawi

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal ontvoeringen van en moorden op mensen met albinisme in Malawi neemt dramatisch toe en de politie is er niet opgewassen om misdrijven tegen de kwetsbare groep te voorkomen. Dat zegt Amnesty International vandaag in zijn nieuwe rapport "We are not to be hunted or sold". De mensenrechtenorganisatie roept de Malawische overheid op om actie te ondernemen en te sensibiliseren. In Malawi en Mozambique worden botten van mensen met albinisme gebruikt door "toverdokters" die er drankjes van maken die rijkdom en geluk zouden brengen. Sommige mensen geloven er ook dat de botten van albino's goud bevatten en dat vrouwen met albinisme een geneesmiddel zijn tegen aids. Zij lopen er dus ook het risico op seksueel geweld.

Sinds november 2014 zijn in Malawi al minstens achttien albino's vermoord en al zeker vijf ontvoerd en nog steeds vermist. Amnesty vreest dat die aantallen in werkelijkheid veel hoger liggen, omdat er onderrapportage is en die misdaden ook niet systematisch worden geregistreerd. Bovendien registreerde de Malawische politie al zeker 39 gevallen van illegale opgravingen van lichamen van albino's of mensen die in het bezit waren van botten of andere lichaamsdelen van mensen met albinisme. Albino's zijn daarnaast ook het slachtoffer van discriminatie en verbaal geweld en ze worden onder meer uitgesloten van onderwijs en gezondheidszorg.

Amnesty stelt in zijn rapport dat de politie in Malawi niet opgewassen is om misdrijven tegen deze kwetsbare groep te voorkomen: agenten zijn niet voldoende opgeleid en het ontbreekt hen aan middelen en manschappen. Daarnaast merkt de ngo dat heel wat politieagenten de vooroordelen tegenover albinisme delen en de schending van hun mensenrechten niet serieus nemen.

De Malawische regering moet dan ook dringend concrete maatregelen nemen om het recht op leven en de veiligheid van albino's te beschermen, en moet de bevolking sensibiliseren om de mythes te doorprikken, vindt Amnesty. "De regering in Malawi moet stoppen met haar struisvogelpolitiek. Dit probleem zal niet uit zichzelf weggaan, concrete actie is dringend nodig", zegt Danielle Hennaert, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International Vlaanderen.

bron: Belga