Amnesty International legt 3D-tekening voor Apple Store in Brussel tegen kinderarbeid

Amnesty International gaat naar aanleiding van Werelddag tegen kinderarbeid zaterdag voor de Apple Store in Brussel een 3D-tekening leggen waarop kinderen te zien zijn die in de grond graven naar iPhones. Met de actie wil Amnesty aanklagen dat grote hightechbedrijven amper controleren waar hun kobalt vandaan komt. Het merendeel van het kobalt wordt ontgonnen in Congo, vooral door kinderen van amper 7 jaar.

Amnesty publiceerde enkele maanden geleden het rapport, "This is what we die for", waaruit blijkt dat grote elektronicamerken geen elementaire controles doen op de herkomst van het kobalt.

Via een online actie kunnen activisten de fabrikant van hun smartphone, tablet of laptop oproepen om hun productieketen transparant te maken en te onderzoeken of mensenrechten worden gerespecteerd.

De 3D-tekening is van de hand van Eduardo Releor en staat op een banner van 6,7 op 4,5 meter. Ze zal zaterdag te zien zijn tussen 10 uur en 12 uur, voor de Apple Store in de Guldenvlieslaan 26-28, 1050 Brussel.

bron: Belga