Amnesty International: "Door VS geleide coalitie doodde meer dan 1.600 burgers bij offensief in Raqqa"

Amnesty International: "Door VS geleide coalitie doodde meer dan 1.600 burgers bij offensief in Raqqa"

De door de VS geleide coalitie heeft bij het offensief tegen IS in Raqqa in Syrië meer dan 1.600 burgers gedood. Dat zeggen Amnesty International en Airwars bij de lancering van de website "Rhetoric versus Reality: How the 'most precise air campaign in history' left Raqqa the most destroyed city in modern times". Volgens Amnesty gaat het om het "grootste onderzoek naar burgerdoden in een hedendaags conflict". De burgerdoden vielen volgens Amnesty bij duizenden Amerikaanse, Britse en Franse luchtaanvallen en tienduizenden Amerikaanse artillerieaanvallen in de militaire campagne van de coalitie in Raqqa, van juni tot oktober 2017. "Veel van de luchtbombardementen waren onnauwkeurig en tienduizenden artillerie-aanvallen waren willekeurig. Het is dus geen wonder dat ze honderden burgers hebben verwond en gedood", zegt Donatella Rovera, Senior Crisis Response Advisor bij Amnesty International.

Tot dat aantal van 1.600 burgerdoden kwamen Amnesty en Airwars door verschillende gegevensstromen te analyseren. Zo brachten onderzoekers van AI tijdens vier bezoeken ongeveer twee maanden ter plaatse door. Ze interviewden er onder meer 400 getuigen en overlevenden. Daarnaast was er het zogenaamde "Strike Trackers"-project, waarmee de organisaties konden vaststellen wanneer de 11.000 verwoeste gebouwen in Raqqa werd geraakt. Meer dan 3.000 digitale activisten in 124 landen namen aan het project deel en analyseerden in totaal meer dan 2 miljoen satellietbeeldframes, zegt de organisatie.

Amnesty International en Airwars legden hun bevindingen meermaals voor aan de door de VS geleide militaire coalitie. Die erkent dat er bij de aanvallen 159 burgers zijn omgekomen, maar doet de rest systematisch af als "niet geloofwaardig", zegt AI. Beide organisaties roepen de VS en de coalitielanden dan ook dringend op om een einde te maken aan "twee jaar van ontkennen". Ze vragen ook dat er een onafhankelijk, onpartijdig mechanisme komt dat moet rapporten over burgerslachtoffers, die moet onderzoeken en de bevindingen openbaar moet maken.

bron: Belga