Amerikanen kopen massaal hulpstukken voor wapens

Amerikanen kopen massaal hulpstukken voor wapens

Op foto's van de wapens die de schutter Stephen Paddock gebruikte, is zo'n ‘bump fire stock' te zien, gemonteerd op een vuurwapen. In de hotelkamer van de man zouden twaalf van die accessoires zijn aangetroffen, stelt politiegant Jill Snyder aan CNN.

Automatische vuurwapens

Met de aanpassing is het mogelijk om semi-automatisch vuurwapens sneller af te vuren, zoals een volautomatisch exemplaar. Bij semi-automatische wapens moet de trekker telkens opnieuw worden overgehaald om een enkele kogel af te vuren, terwijl een automatisch wapen blijft vuren zolang de trekker is overgehaald en er kogels in de lader zitten. Het is in de VS heel moeilijk om een automatisch vuurwapen te kunnen kopen, die zijn sinds 1986 illegaal, terwijl die stocks net gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Na de schietpartij vrezen wapenliefhebbers dat de wetgeving strenger zal worden. Enkele Democratische parlementsleden hebben hun pijlen er al op gericht. Senator Dianne Feinstein stelde woensdag al een wet voor die de productie of het bezit verbiedt van accessoires die semi-automatische wapens sneller doen schieten. Daarom worden ze nu massaal ingeslagen.

Prijzen stijgen

Op de website van een van de fabrikanten, Slide Fire, staat dat het ding voorlopig niet meer kan worden aangekocht "om de beste dienstverlening te leveren voor bestellingen die al zijn geplaatst". En op veilingssite GunBroker.com lopen de prijzen voor de stock op. Voor een tweedehandsexemplaar betalen sommigen al 315 dollar (270 euro), terwijl de aankoopprijs van Slide Fire 179,95 dollar (150 euro) bedraagt.