Amerikaanse verantwoordelijken overtuigd dat Iran Oekraïens vliegtuig neerschoot (media)

Amerikaanse verantwoordelijken overtuigd dat Iran Oekraïens vliegtuig neerschoot (media)

Amerikaanse verantwoordelijken zijn overtuigd dat Iran het Oekraïense vliegtuig neerschoot dat gisteren is neergestort in de buurt van Teheran. Dat meldt CBS News. Bij de crash kwamen 176 inzittenden om, vooral Canadezen en Iraniërs. Volgens anonieme bronnen van CBS News pikten de Amerikaanse inlichtingendiensten signalen op van een radar die ingeschakeld werd. Amerikaanse satellieten zouden ook de lancering van twee luchtafweerraketten opgepikt hebben, kort voor het vliegtuig ontplofte.

De informatie zou donderdag gebrieft zijn aan federale functionarissen. Een bron van CBS die op die briefing aanwezig was, zegt dat er onderdelen van raketten zijn gevonden op de plaats waar het vliegtuig is neergestort.

Eerder schreef tijdschrift Newsweek al dat het toestel geraakt is door een luchtafweerraket. Newsweek citeerde verantwoordelijken van de Amerikaanse en Iraakse inlichtingendiensten, en een hooggeplaatste bron binnen het Pentagon, zonder hen bij naam te noemen.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken François-Philippe Champagne heeft ondertussen zijn Iraanse ambtgenoot Javad Zarif via telefoon gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek naar de gecrashte Oekraïense Boeing. Bij het drama kwamen vooral Canadezen en Iraniërs om.

Champagne en Zarif spraken elkaar gisterenavond, zegt het Canadese ministerie in een persbericht. Rechtstreekse contacten tussen beide landen zijn zeldzaam. Canada verbrak in 2012 de relaties met Iran omdat het land de regering van de autoritaire leider Bashar al-Assad in Syrië steunde.

bron: Belga