Amerikaanse Senaat weigert beperkingen wapenbezit

Amerikaanse Senaat weigert beperkingen wapenbezit

Acht dagen na de schietpartij in Orlando waarbij 49 doden vielen, stemde de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, over twee wetsvoorstellen afkomstig van de Republikeinen en twee van de Democraten. Aallemaal werden ze verworpen. De Democratische maatregelen werden beschouwd als te beperkend en de Republikeinse als te zwak.

Eén van de Democratische voorstellen wilde psychiatrische en criminele controles verplicht stellen, voorafgaande aan de aankoop van een vuurwapen. Het voorstel werd verworpen met 44 stemmen voor en 56 stemmen tegen. Ook de Republikeinen deden een hervormingsvoorstel voor het systeem van voorafgaande controle, zij het minder verregaand. Het voorstel behaalde niet de gekwalificeerde meerderheid van zestig stemmen.

Tot slot waren er ook twee voorstellen om de aankoop van wapens onmogelijk te maken voor personen die verdacht worden van het hebben van terroristische banden. De Democraten en de Republikeinen konden niet tot een compromis komen.

"De Republikeinen in de Senaat moeten zich schamen, maar dat doen ze niet, omdat de NRA blij is", zei democraat Harry Reid na afloop van de stemming. Hij verwees naar de National Rifle Associaton, de machtige wapenlobby in de VS.

Greg Evers, die voor de Republikeinen in de Senaat zetelt, heeft voor ophef gezorgd met de verloting van een geweer op zijn Facebook-pagina. «Ons punt is dat we in de Verenigde Staten het recht hebben om onszelf te verdedigen", verdedigde een woordvoerder de actie van Evers.

Record 

In de week na de moordpartij in Orlando heeft de webwinkel Hunter's Warehouse, met zo'n 400.000 wapens in de aanbieding, een recordverkoop genoteerd van 30.000 AR-15's. Dat schrijft HLN.be.

Naar schatting bezitten zo'n drie à vijf miljoen Amerikaanse burgers nu het semi-automatische wapen dat zo populair is bij massamoordenaars. Als gevolg van de aanslag zag de Pink Pistols, een nationale wapenclub voor holebi's, ook zijn ledenaantal verdubbelen.