Amerikaanse politica voert indrukwekkend betoog tegen seksisme na opmerking collega (video)

Amerikaanse politica voert indrukwekkend betoog tegen seksisme na opmerking collega (video)

Het Amerikaans democratisch congreslid Alexandria Ocasio Cortez, ook wel bekend onder haar initialen AOC, werd enkele dagen geleden op de trappen van het Capitool aangesproken door de republikein Ted Yoho. Die riep haar eerst toe dat ze "walgelijk" en "gek en gestoord" was. Nadien noemde hij haar in het bijzijn van enkele journalisten "a fucking bitch" (een klotetrut). Voor Cortez, die het veertiende district van New York vertegenwoordigt, was dit de druppel te veel.

"Wij hebben dit allemaal al eens moeten doorstaan"

Het gaat haar echter niet alleen om haar of om het specifieke incident: AOC maakt duidelijk dat elke vrouw seksisme meemaakt en dat dit diep in de samenleving ingebakken zit. "Ik vertegenwoordig elke vrouw van dit land", zegt het congreslid. "Wij hebben dit allemaal al eens moeten doorstaan, in welke vorm dan ook, op welke manier dan ook, wanneer dan ook in ons leven."

"Ik wil duidelijk stellen dat de woorden van meneer Yoho mij persoonlijk niet gekwetst of diep geraakt hebben, want ik heb nog als arbeidster gewerkt. Ik heb opgediend in restaurants, ik heb de metro genomen en over straat gelopen in New York."

"Dit soort taalgebruik iets niets nieuws. Ik heb al eerder zulke verwijten gehoord van andere mensen die hetzelfde zeiden terwijl ik werd lastiggevallen op restaurant. Ik heb mannen buitengezet op café die zulk taalgebruik hanteerden. Dit is niet nieuws, en dat is het probleem."

"Dit draait niet om één incident. Het is een cultuurprobleem. Ze hebben geen schroom en vinden geweld en grof taalgebruik jegens vrouwen oké. En een hele machtsstructuur houdt dat in stand."

Geen excuses

AOC wilde het incident eerst vergeten, maar toen Yoho met enkele ridicule smoesjes kwam opdraven en weigerde zijn verontschuldigingen aan te bieden, was voor haar de maat  helemaal vol. "Toen ik hierop terugkeek, dacht ik dat ik het zo zou laten en naar huis zou gaan. Het was gewoon een dag zoals een ander."

"Maar gisteren stond meneer Yoho hier, in het Huis van Afgevaardigden en verzon hij smoesjes voor zijn gedrag. En dat kon ik niet laten gebeuren. Ik kan niet toestaan dat mijn nichtjes, dat de meisjes thuis, dat slachtoffers van scheldpartijen en erger zoiets moeten zien, dat ze zien hoe het congres zo'n smoes aanvaardt als een verontschuldiging."

"Ik blijf niet hele nachten wachten op excuus van een man zonder schuldbesef, die vrouwen uitscheldt. Maar waar ik wel een probleem mee heb, is dat vrouwen, echtgenotes en dochters gebruikt worden als een smoes voor wangedrag."

Geen fatsoenlijk man

Ted Yoho zou als excuus gebruikt hebben dat hij de bewuste opmerkingen niet heeft gemaakt omdat hij een vrouw en twee dochters heeft. "Meneer Yoho zei dat hij een vrouw en twee dochters heeft. Ik ben twee jaar jonger dan zijn jongste dochter. Ik ben ook iemand dochter. Mijn vader hoeft gelukkig niet te zien hoe meneer Yoho zijn dochter heeft behandeld. Mijn moeder heeft gezien hoe meneer Yoho me respectloos behandelde op televisie. En ik sta hier omdat ik mijn ouders moet laten zien dat ik hun dochter ben en dat zij me geleerd hebben om wangedrag van mannen niet te aanvaarden."

"Omdat je een vrouw hebt, ben je nog geen fatsoenlijk man. Mensen waardig en respectvol behandelen, dat maakt je tot een fatsoenlijk man. En als een fatsoenlijke man een fout maakt, wat we allemaal wel eens doen, doet hij zijn best en biedt hij zijn excuses aan. Niet om z'n reputatie te redden en om stemmen te halen, hij verontschuldigt zich oprecht om het onrecht te erkennen en het goed te maken zodat we allemaal verder kunnen" besluit Cortez.