Amerikaanse performancekunstenares Carolee Schneemann overleden

De Amerikaanse performancekunstenares Carolee Schneemann, die in baanbrekend en vaak controversieel werk de taboes rond seks en geslacht doorbrak, is woensdag in haar woning op 79-jarige leeftijd "vreedzaam" overleden. Dat meldt vandaag de New Yorkse galerij P.P.O.W. Schneemann was een "visionaire artieste", aldus de galerij. In de loop van haar zestigjarige carrière groeide Schneemann tot ver buiten de Amerikaanse landsgrenzen uit tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van performance en body art. Zij transponeerde aspecten uit de schilderkunst naar collages, montages, dans, performance, film en haar "kinetisch theater".

De uit Pennsylvania afkomstige kunstenares stond erop, een kunstschilder genoemd te worden. "Ik ben nog steeds een schilder en ik zal als schilder sterven", zei ze in 1993. "Alles wat ik ontwikkeld heb, houdt verband met de uitbreiding van de visuele grondslagen van het canvas".

In de experimentele avant-gardescène van de jaren '60 en '70 gebruikte zij haar lichaam als "tastbaar materiaal" in radicale en destijds vernieuwende acties, films en performances. Haar lichaam stond daar meestal centraal.

Een van haar bekendste werken is "Meat Joy" uit 1964, een verfilmde performance met acht schaars geklede dansers, die kronkelen en draaien aan de zijde van dierlijke producten als dode vissen en worsten. Dat werk was "compromisloos en explodeert van het genoegen", schreef de website ArtNews.

In 2017 werd Schneemann op de kunstbiënnale van Venetië voor haar levenswerk geëerd met een Gouden Leeuw. Volgens galerij P.P.O.W. heeft de overledene "gezorgd voor het uitdiepen en herdefiniëren van begrippen als het lichaam, het verlangen, geweld, seksualiteit en geslacht" en bracht zij aldus "een beslissende bijdrage aan de studie van feministische kunst".

bron: Belga