Amerikaanse minister van Justitie zweeg over contacten met Russische ambassadeur

Amerikaanse minister van Justitie zweeg over contacten met Russische ambassadeur

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions sprak vorig jaar twee keer met de Russische ambassadeur in de VS, maar heeft die ontmoetingen niet vermeld toen hem tijdens zijn hoorzitting in de Senaat gevraagd werd naar mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Moskou. Dat schrijft de Amerikaanse krant Washington Post dinsdagavond (plaatselijke tijd). Vanuit Democratische hoek wordt opgeroepen tot het ontslag van de minister en het oprichten van een onafhankelijke commissie om de links tussen Trumps administratie en Rusland te onderzoeken. Een van Sessions' contacten met ambssadeur Sergej Kislyak vond plaats in september in het kantoor van de toenmalige senator, in de periode waarin volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten een Russische cybercampagne plaatsvond om de presidentsverkieizngen te beïnvloeden. Het tweede gesprek vond plaats in juli. Tijdens beide ontmoetingen was Sessions lid van het invloedrijke Armed Services Committee, en was hij een van de belangrijkste adviseurs buitenland beleid van Trump.

Tijdens zijn hoorzitting in het kader van zijn nominatie als minister van Justitie, verklaarde hij dat hij geen weet had van contacten tussen het campagneteam van Trump en Moskou. Volgens functionarissen achtte Sessions de gesprekken niet relevant en vermeldde hij ze daarom niet tijdens de hoorzitting. Hij zou zich ook niet in detail herinneren wat hij met de ambassadeur besproken had. Volgens zijn woordvoerster was er dan ook "absoluut niets misleidends" aan zijn antwoord.

"Minister van Justitie Sessions heeft nooit de geloofwaardigheid gehad om het FBI-onderzoek te leiden naar banden tussen topambtenaren van Trump en de Russen. Dat is de reden waarom de Democraten steeds hebben opgeroepen om af te zien van elke controle over het onderzoek", reageert Democratisch partijleider Nancy Pelosi in een persbericht. "Na onder eed the liegen tegen het Congres over zijn eigen contacten met de Russen, moet de minister zijn ontslag indienen. Er moet een onafhankelijke commissie komen die wordt gesteund door de twee partijen, om Trumps politieke, finaciële en persoonlijke contacten met de Russen te onderzoeken."

Volgens de Democraat Adam Schiff werd net woensdagavond een akkoord bereikt dat het House Intelligence Committee een onderzoek zal voeren naar de Russische links tussen Trump en de VS.

bron: Belga