Amerikaanse heiden mag hoorns dragen op rijbewijs

Amerikaanse heiden mag hoorns dragen op rijbewijs

"Als praktiserend heiden en een priester van Pan ben ik erg gehecht aan mijn hoorns. Ze zijn een deel van mij en mijn spiritualiteit", verklaart Phelan Moonsong aan The Washington Post. De geitenhoorns pronken dan ook steevast op het hoofd van de Amerikaan. Enkel wanneer hij doucht of slaapt, legt hij ze af.

Toen hij een foto voor zijn rijbewijs moest leveren, pronkten zijn 'spirituele antennes' uiteraard op zijn hoofd. Voor de DMV kon dat niet door de beugel. Het unieke hoofddeksel moest eerst goedgekeurd worden door de staatssecretaris van de staat Maine. Dat moest hij staven met documenten of religieuze teksten.

Geen probleem voor Moonsong, die zijn geloof staafde met enkele boeken. Dat bleek voldoende voor de staat Maine. Een paar maanden later heeft de heiden het fiat gekregen voor zijn hoorns.

Volgens lokale krant Bangor Daily News stelt Maine dat hoofdbedekking op identiteitskaarten toegestaan is, indien die religieus van aard is en het gezicht niet verhult. Dat ligt misschien een verklaring voor de initiële weigering. "Bij zijn eerste bezoek gaf hij niet aan dat de hoorns een religieuze betekenis hadden. Daarvoor hebben we uitzonderingen", aldus Kristen Muszynski, woordvoerder van de staatssecretaris.

Moonsong is ondertussen dolgelukkig, ook voor andere heidenen. "Veel heiden houden hun geloof voor zich, omdat er veel discriminatie en misvattingen zijn. Met mijn hoorns kan ik hen eraan herinneren dat het oké is om jezelf te zijn", besluit Moonsong bij The Washington Post.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1149244905122953&set=a.140369812677139.23565.100001123627799&type=3&permPage=1