Amerikaanse econoom: "Trump is veel groter gevaar dan Brexit"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten zou een groter gevaar voor de wereldeconomie zijn dan een vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Dat stelt de Amerikaanse topeconoom Larry Summers in een stuk in de Financial Times. De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten zou een groter gevaar voor de wereldeconomie zijn dan een vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Dat stelt de Amerikaanse topeconoom Larry Summers in een stuk in de Financial Times.

De voormalige minister van Financiën, die diende onder president Bill Clinton, verwacht dat Trump binnen anderhalf jaar voor een recessie zorgt die ook buiten de VS grote schade zal aanrichten. Hij wijst daarbij op het grillige beleid van de miljardair, die volgens hem de financiële positie van de VS zou ondermijnen. Daarbij dreigt Trump een internationale handelsoorlog te ontketenen met de belofte om handelsverdragen te verbreken.

Volgens Summers wordt het economische gevaar van Trump momenteel onderschat in de markten, waar veel meer aandacht is voor de dreiging van de mogelijke Brexit. "Hoe groot de risico's daarvan ook zijn voor de Britse economie, volgens mij zijn de risico's voor de VS en de wereldeconomie van een verkiezing van Trump veel groter", aldus de econoom.

Volgens Summers versterkt Trump China en Rusland met zijn plannen om de rol van de VS op het wereldtoneel te verkleinen. Daarbij zou hij ook de nucleaire wapenwedloop nieuw leven inblazen. "Het is onwaarschijnlijk dat investeringen en handel dan op zullen bloeien", waarschuwt hij.

"Nooit heb ik een kandidaat van een grote partij meegemaakt die zo gevaarlijk was voor de economie", stelde Summers verder. "De markten zien weinig kans op een presidentschap voor Trump. Laten we bidden dat ze gelijk hebben."

bron: Belga