Amerikaanse ambassadeur doubleert als reality-ster in Denemarken

Amerikaanse ambassadeur doubleert als reality-ster in Denemarken

Vergis je niet, 'Jeg er ambassadøren fra Amerika' is geen reality-show in de trant van 'Temptation Island' of 'Keeping up with the Kardashians'. Het programma volgt Rufus Gifford (foto) tijdens zijn dagelijkse beslommeringen als ambassadeur, mijmeringen over homoseksualiteit en zijn dagtaak en het gemis van zijn partner die in de Verenigde Staten aan de slag is als dierenarts.

Wie op zoek is naar drama of cliffhangers zal het hier niet vinden. Behalve een mislukte stunt voor een screen van 'Homeland', waarbij een scherm instort en één iemand gewond raakt, gebeurt er niets spectaculair.

Maar dat lijkt de Deense kijker niet te deren. De twee seizoenen, in het totaal tien aflevering van een half uur, lokten wekelijks 200.000 kijkers. Daarnaast heeft het programma een Deense tv-prijs gewonnen en is het opgepikt door Netflix.

"We hadden geen flauw benul of mensen in Denemarken geïnteresseerd zouden zijn in wat een ambassadeur doet of wie deze onbekende kerel is", verklaart producent Erik Struve Hansen bij The Wall Street Journal. Hansen kwam op het idee om het programma te maken nadat hij zag hoe vlot Gifford zich voorstelde aan het Deense volk in een Youtubefilmpje.

De ambassade stemde ermee in, deels omdat de serie uitgezonden zou worden op een netwerk voor jongeren. Dat leek hen een goede manier om een duizendtal Denen te bereiken. Vanwege de beperkte verwachtingen, heeft de ambassade nooit goedkeuring gevraagd aan Washington. De serie heeft ondertussen de oceaan overgestoken, maar werd gelukkig voor de ambassadeur goed onthaald door zijn collega's en bazen.