Amerikaans leger vriest sperma en eitjes soldaten in

Amerikaans leger vriest sperma en eitjes soldaten in

Het Amerikaanse leger kampt met het probleem dat jonge soldaten, en vooral vrouwen, op jonge leeftijd beslissen om het leger vaarwel te zeggen. Dit omdat ze zwanger raken tijdens hun legerdienst of omdat ze hun militaire carrière niet combineerbaar zien met een kinderwens.

Het Pentagon wil dit probleem oplossen door de eitjes en sperma van jonge soldaten in te vriezen zodat ze nog enkele jaren als soldaat aan het werk blijven. Zo blijft de kwaliteit van de voorplantingscellen behouden en kunnen de soldaten op latere leeftijd alsnog een gezin stichten. Amerikaans minister van Defensie Ashton B. Carter heeft een plan opgesteld om het programma te financieren. Een behandeling kost ongeveer 10.000 dollar, waardoor de totale kostprijs voor een periode van vijf jaar zo'n 150 miljoen dollar zal bedragen (bijna 135 miljoen euro). Carter hoopt met het project de legerdienst meer «familievriendelijk» te maken.

Het programma is hoofdzakelijk bedoeld om vrouwelijke soldaten langer in het leger te houden. Veel vrouwen kiezen na tien jaar dienst voor het gezinsleven. Indien ze hun eicellen laten invriezen, zullen vrouwelijke soldaten sneller kiezen voor een overzeese opdracht en zullen ze langer in dienst blijven. Ook mannelijke soldaten zullen door het project met een geruster hart naar de oorlogsgebieden vertrekken. Op het slagveld zijn kwetsuren aan het voortplantingsorgaan immers veel voorkomend.

Ethiek

Voor het plan van start kan gaan, moet de overheid eerst een aantal legale en ethische kwesties in een wettelijk kader gieten. Zo roept de kwestie onder meer kritische vragen op over wat er zal gebeuren met de ingevroren cellen als de soldaat sterft.

Foto AFP / L. Sharrett