Amerikaans bedrijf start 27 juli met laatste fase van tests coronavirus

Amerikaans bedrijf start 27 juli met laatste fase van tests coronavirus

Voor het eerst lijkt een onderzoek naar een vaccinatie voor het nieuwe coronavirus succesvol de eindstreep te naderen. Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna heeft aangekondigd dat het op 27 juli de laatste fase van de klinische tests opstart.

Dertigduizend mensen zullen deelnemen aan het laatste onderdeel van de studie in de VS. De helft van hen krijgt een dosis van 100 microgram van het vaccin, de anderen een placebo. Het eerste doel van de studie is om alle symptomen van COVID-19 te voorkomen. De secundaire doelstellingen zijn onder meer de preventie tegen een SARS-CoV-2-infectie. De studie zou op 27 oktober afgelopen moeten zijn.

Na deze derde fase kunnen de regulatoren in principe beslissen om het vaccin al dan niet beschikbaar te maken op de markt. Wetenschappers waarschuwen wel dat de eerste vaccins die op de markt komen niet automatisch de meest veilige of efficiënte vaccins zullen zijn.

Immuun tegen virus

Uit vroege resultaten van de studie, die dinsdag werden gepubliceerd in het New Englad Journal of Medicine, blijkt dat het vaccin van Moderna erin slaagt om een immuunrespons te veroorzaken met milde bijwerkingen. Het is volgens CNN de eerste keer dat resultaten van een studie naar een Amerikaans kandidaat-vaccin in een wetenschappelijk tijdschrift wordt gepubliceerd.

Moderna meldde in een persbericht dat het, als alles goed gaat in de toekomstige studies, vanaf 2021 ongeveer 500 miljoen vaccins per jaar zou kunnen afleveren en mogelijk zelfs een miljard dosissen per jaar. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het kandidaat-vaccin van Moderna een van de 23 mogelijke vaccins die momenteel wereldwijd getest worden.