Ambtenaar die vals paspoort zou geleverd hebben uit gevangenis na blunder

Ambtenaar die vals paspoort zou geleverd hebben uit gevangenis na blunder

De ex-werknemer van de dienst Bevolking-Identiteitsbewijzen van de stad Brussel die opgepakt was omdat hij betrokken zou zijn in een handel in valse paspoorten, heeft de gevangenis kunnen verlaten na een blunder op de griffie van de gevangenis. Dat meldt La Dernière Heure en de advocaat van de man bevestigt het nieuws. De griffie had niet opgemerkt dat het parket in beroep was gegaan tegen de beslissing om de man onder elektronisch toezicht te plaatsen, waardoor de man een week gewoon thuiszat. Vrijdag bevestigde de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) het elektronisch toezicht dan. De 38-jarige werknemer van de stad Brussel werd opgepakt, omdat hij een paspoort zou afgeleverd hebben waarop weliswaar de juiste foto stond, maar een valse naam. Ook de man die het bewuste paspoort besteld had, vloog in de cel. Beide mannen ontkenden de feiten, maar zagen hun voorlopige hechtenis tot nog toe steeds verlengd. Tot de raadkamer besliste dat de ex-ambtenaar zijn voorlopige hechtenis kon voortzetten onder elektronisch toezicht. Het Brusselse parket ging daartegen in beroep, maar dat beroep werd niet opgemerkt door de griffie van de gevangenis van Sint-Gillis, waarop de man de gevangenis mocht verlaten.

Hij zat zo een week gewoon thuis tot de griffie verwittigd werd dat hij vrijdag voor de KI moest verschijnen. De man werd terstond weer opgepakt, maar zijn advocaat, Dimitri de Béco, pleitte met succes voor de KI dat het geen zin had hem nog langer in de gevangenis te houden. De KI bevestigde daarop de beslissing van de raadkamer om de man onder elektronisch toezicht te plaatsen.

De Béco wil zeker geen steen werpen naar het personeel van de gevangenis van Sint-Gillis. De personeelsleden worden sinds kort geconfronteerd met een hoop meer werk.

bron: Belga