Alzheimer velt komische acteur Gene Wilder

Alzheimer velt komische acteur Gene Wilder

De bekende Amerikaanse acteur Gene Wilder is maandag overleden. Dat meldt het vakblad Variety. Wilder - echte naam Jerome Silberman - overleed op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Met zijn rosse haardos, grote ogen en neurotisch gedrag maakte hij vooral (film-)carrière als komisch acteur, in het bijzonder in films van Mel Brooks (de western-paradie "Blazing Saddles" en "Young Frankenstein"). Voor "Young Frankenstein", waarin Wilder de rol speelt van de beruchte "gekke" wetenschapper die een misdadiger weer tot leven wekt, werd Wilder tweemaal voor de Oscars genomineerd: als acteur en medescenarist. Wilder speelde ook de hoofdrol in de eerste verfilming van Roald Dahls bekende kinderboek "Willy Wonka and the Chocolate Factory" (Sjakie en de Chocoladefabriek) en de eveneens eerste verfilming, alweer door Mel Brooks, van "The Producers", een satire over het produceren van een gegarandeerde flop op Broadway (met als openingslied het inmiddels wereldberoemde "Springtime for Hitler"). In "The Producers" speelde Wilder de rol van de hysterische neuroot (of neurotische hystericus) Leo Bloom.

Wilder speelde ook de dokter die verliefd wordt op een schaap in de komedie "Everything you always wanted to know about sex but were afraid to ask" van Woody Allen.

Dankzij zijn succes als acteur waagde Wilder de sprong naar de regie, met duidelijk minder succes. Zo stijgen de films "The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother" (1975) en de Rudolf Valentino-spoof "The world's greatest lover" (1977) niet boven de middelmaat uit. De aanhouder wint, en met "The Woman in Red" (1984) blikte Wilder wel degelijk een succesfilm in. Op het eind van de jaren zeventig speelde hij vaak samen met de zwarte acteur Richard Pryor. Dat leverde met name met "Stir Crazy" een kaskraker op, na eerder flauwe prenten als "Silver Streak" (alweer een parodie, op de treinrampenfilm) en "See no evil, hear no evil".

Afscheid van het witte doek nam Wilder reeds in 1991, al volgde daarna nog wel een decennium van optredens in tv-films.

bron: Belga