Als single een woning kopen, hoe doe je dat?

door
Online redactie
Leestijd 4 min.

Hoewel de vastgoedprijzen de pan uitswingen, stonden de rentevoeten van hypothecaire leningen nooit zo laag. Toch blijft het voor alleenstaanden moeilijk om een eigen stekje te kopen en een hypothecaire lening te vinden. Kan je als single wel een eigen huis kopen? En hoe verloopt de zoektocht naar een woonlening? Wij zetten de feiten even op een rij en geven je enkele tips om als single bij de bank aan te kloppen voor een hypothecair krediet.

Steeds meer singles

Meer dan 2,2 miljoen. Dat was het duizelingwekkende cijfer van alleenwonenden en alleenstaande ouders in het jaar 2019 in België. Het is het laatste bekende cijfer van Statbel over alleenstaanden in ons land, maar het is er wel één dat elk jaar stijgt. Het is niet moeilijk om te raden dat het er in 2021 misschien nog meer zijn. Misschien ben jij er wel één van?

Maar waarom zijn er zoveel singles? Wel, veel mensen en ook veel jongeren zetten bijvoorbeeld vaak hun carrière op de eerste plaats. Een leuke partner vinden, komt dan al dan niet bewust op de tweede plaats. Ook het aantal echtscheidingen neemt toe en daar heeft het coronajaar zeker geen goed aan gedaan. Uiteraard zijn er ook gewoon veel mensen die er heel bewust voor kiezen om alleen te blijven. En zo kunnen we nog wel een paar redenen bedenken. Heel normaal dus, als single door het leven gaan. Maar niet echt de norm als het over financiën gaat.

Als alleenstaande een huis kopen, kan dat?

Het is geen geheim: een huis kopen is waarschijnlijk de spannendste, maar ook duurste aankoop in je hele leven. Zeker de stijgende huizenprijzen maken het niet gemakkelijker. Koop je met twee? Dan kan je de kosten delen. Maar als alleenstaande sta je er letterlijk alleen voor. Ook voor alle kosten die komen kijken bij het kopen van een woning. Toch hoef je niet te vrezen! Er zijn al heel wat alleenstaanden jou voorgegaan in het kopen van een huis of appartement. Toegegeven, koppels hebben het net iets gemakkelijker op de vastgoed- en hypotheekmarkt, maar het is zeker niet onmogelijk.

Vastgoed kopen is in vele gevallen zelfs een goed idee en een slimme investering voor de toekomst. Als alleenstaande heb je geen drie slaapkamers, twee badkamers en een grote tuin nodig. Je kan net zo goed een klein appartement of huis kopen, waardoor de maandelijkse aflossing van je hypothecaire lening misschien net zoveel zou zijn als de maandelijkse huur die je moet neertellen. Ben je na enkele jaren op zoek naar iets groter? Dan kan je jouw stulpje nog altijd verkopen - vaak tegen een meerprijs door de stijgende vastgoedprijzen - of verhuren zodat je stabiele huurinkomsten hebt.

Enkele tips om als single te lenen

Financiële instellingen nemen liever geen risico’s. Als ze een krediet verlenen aan iemand, willen ze zeker weten dat ze dat geld terugzien en stellen ze strenge voorwaarden. Eén inkomen vormt natuurlijk een groter risicco dan twee inkomens. Als je dus als single bij de bank aanklopt voor een woonlening, kan je voor enkele moeilijkheden komen te staan. Met deze tips komt het kopen van een woning als alleenstaande al een stuk dichterbij:

  • Zoek naar een betaalbare woning: een villa met zwembad heb je echt niet nodig als single. Kies voor een praktisch, compact huis of appartement, dat ook op lange termijn betaalbaar blijft qua onderhoud, verwarming en dergelijke.
  • Vermijd het stadscentrum: hou je van de gezellige stadsdrukte? Koop dan liever een woning aan de rand van de stad. Zo woon je toch vlakbij, maar betaal je een stuk minder!
  • Zorg voor voldoende eigen inbreng: wie tegenwoordig vastgoed wilt kopen, moet zeker 10% tot soms 20% van de aankoopprijs zelf kunnen betalen. Leningen aan 90% zijn steeds moeilijker te vinden, dus je spaart best al een aardig centje voor je beslist om een woning te kopen. Ook je ouders kunnen je hier een financieel duwtje in de rug geven. Hoe meer eigen inbreng, hoe beter het voorstel van de bank zal zijn.
  • Simuleer en vergelijk hypothecaire leningen: bij verschillende banken of op online vergelijkingsplatformen kan je in enkele minuten berekenen hoeveel je kan lenen en hoeveel je maandelijks zou moeten terugbetalen voor dat bedrag. Op vergelijkingssites kan je bovendien de leningen bij verschillende kredietgevers vergelijken, waardoor je snel kan zien waar jij de beste rentevoet krijgt. 
  • Vind financiële hulp: als de bank aarzelt om je de lening te geven, kan je iemand vragen om borg voor jou te staan. Dat is iemand die financieel garant staat voor jou, zoals je ouders, een familielid of een vriend. Als je de lening niet meer zou kunnen terugbetalen, dan heeft de bank toch de zekerheid dat iemand anders het voor jou zal doen.
  • Hou rekening met alle kosten: bij een huis kopen komt veel meer kijken dan enkel het afbetalen van de lening. Hou in je achterhoofd dat je elke maand ook geld moet overhouden om andere zaken te betalen, zoals voeding, elektriciteit, telecom, verzekeringen, enz. Een gouden regel is dat de maandelijkse aflossing van je woonlening niet meer dan één derde van je netto maandelijks inkomen mag bedragen.
  • Verleng de looptijd: om de afbetaling te vergemakkelijken, kan je voor een hypothecaire lening met lange looptijd kiezen, bijvoorbeeld 25 jaar of maximaal 30 jaar. Weet dat je op langere termijn meer interesten betaalt, maar zo blijft het wel financieel haalbaar.
  • Overweeg een sociale lening: lukt het écht niet bij de bank? Dan kan je aankloppen bij de overheidsinstellingen voor sociale leningen. Zij geven onder bepaalde voorwaarden woonleningen aan gunstige rentetarieven.

Bron: TopCompare.be