"Als marktkramer geboren, als rasartiest gegaan"

"Als marktkramer geboren, als rasartiest gegaan"

De eindejaarsperiode was voor Eddy Wally niet zo feestelijk: hij spendeerde de feestdagen noodgedwongen in het ziekenhuis door een probleem met zijn sondevoeding en een ingreep aan zijn maag. Eind januari mocht hij terugkeren naar het rusthuis, maar gisterenavond heeft hij dan toch zijn laatste adem uitgeblazen.

Een groot hart

Eduard Van De Walle zag het levenslicht op 12 juli 1932 in Zelzate. Het bestuur van de Oost-Vlaamse gemeente opent maandagmorgen een rouwregister zodat inwoners en fans hun medeleven kunnen uiten bij het overlijden van de bekende burger. "Eddy Wally, geboren in de wijk De Katte, is een echte Zelzatenaar", zegt burgemeester Frank Bruggeman. "Hij was zoals hij was. Er werd gelachen met hem, maar hij heeft veel respect gegeven en ook gekregen. Eddy Wally had het hart op de juiste plaats, zo herinner ik me hem als vriend en als burgemeester."

Volksjongen

Ook minister van Cultuur Sven Gatz koestert warme herinneringen aan de Vlaamse volkszanger. "Met zijn hoed, zijn blitse zonnebril en de glinsteringen in zijn kostuums bracht hij dromen in de Vlaamse huiskamers", mijmert Gatz. "Ik hoorde hem graag vertellen over zijn fabelachtige buitenlandse successen in Las Vegas, Moskou, Peking en Parijs. Maar Eddy Wally blijft voor mij ook altijd die geweldige volksjongen die met handtassen op de markt stond. Als marktkramer is hij geboren, als rasartiest is hij gegaan."

Vlaanderens chéri

De Vlaamse crooner debuteerde in 1966 met ‘Chérie', waarmee hij de eerste plaats haalde in de hitparade. ‘Chérie', tot op de dag van vandaag is zijn bekendste nummer, leverde hem een gouden plaat op, wat staat voor 50.000 verkochte exemplaren. Andere populaire hits zijn ‘Als marktkramer ben ik geboren' (1969) en ‘Ik spring uit een vliegmachien' (1996). De goedlachse optimist bezat – misschien wel meer dan muzikale begaafdheid – talent voor extravagantie. Hij hulde zich graag in opzichtige glitterkostuums en sprak een typerend taaltje doorspekt met menig “gewéldig", "wauw", "onvoorstelbaar" en "oh my god".

Volgens zanger Johan Verminnen oversteeg Eddy Wally de muziek. "Hij was een zanger maar ook een curiosum van het levenslied. Hij viel op alle mogelijke manieren op", vertelt Verminnen, die zich herinnert dat Wally als een echte Amerikaanse ster over Broadway liep. "Maar tegelijkertijd had het ook iets aandoenlijks. Het was een zodanig curieus figuur dat ik niet zeker weet of hij wel alles besefte."

Eeuwige glimlach

Op Twitter regent het rouwberichten. De meeste berichten rakelen onder de hashtags #RIPEddyWally en #thevoiceofeurope iconische uitspraken op, maar er duiken ook foto's en filmpjes op van optredens, en fragmenten uit televisie-interviews. Vooral Christoff ontroerde veel fans met zijn afscheidbericht, waarin hij veel sterkte wenst aan Marina Wally en haar familie. “Wat zal hij blij zijn om Mariettje terug te zien. Ze zijn eindelijk weer samen”, tweet de charmezanger van een jongere generatie. “Bedankt voor je oprechte vriendschap mijn vriend! We gaan je eeuwige glimlach missen!” Zaterdag wordt Eddy Wally begraven. Om in ere afscheid te nemen van Vlaanderens ‘zanger van het volk' zal Vier vanavond de aflevering van Eddy Wally in de reeks Kroost opnieuw uitzenden.

heel veel sterkte aan marina wally en haar familie met het overlijden van onze goeie vriend Eddy. wat zal hij... https://t.co/O3NN01IbT6

— Christoff De Bolle (@ChristoffDB) February 7, 2016

R.I.P Eddy Wally pic.twitter.com/f6LgU8IdaY

— playmonews (@playmonews) February 7, 2016

Nog zo'n hit van eddy #wallyhttps://t.co/PyiFjzJSMQ

— Jeroen Mäkel (@JeroenMakel) February 7, 2016

Uhm.. wie is Eddy Wally?

— Krista? (@Amazing_Krista) February 7, 2016

Wow ;') my man eddy wally died last night.. moment of silence for the fallen legend. pic.twitter.com/pDcThyaeei

— Skill Specs (@skill_specs) February 7, 2016