Als je een uur loopt, leef je zeven uur langer

Als je een uur loopt, leef je zeven uur langer

Mensen die regelmatig hun loopschoenen uit de kast halen, leven langer dan mensen die nooit lopen. Dat blijkt uit een grootschalige studie van professor Duck-chul Lee en zijn onderzoeksteam. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Progress in Cardiovascular Disease.

Minder hartaanvallen

Voor het onderzoek maakten de wetenschappers van de universiteit van Iowa gebruik van een enorme database van het Cooper Institute in Dallas. Zo konden ze de gegevens van meer dan 55.000 gezonde mannen en vrouwen analyseren. Daaruit blijkt dat lopen de kans op een vroegtijdig overlijden met bijna 40% verlaagt. Dat effect geldt ook voor mensen die traag lopen of roken, drinken en overgewicht hebben.

Meer zelfs, de onderzoekers vroegen zich af wat er zou gebeuren als iedereen zou lopen. Het antwoord? Er zouden maar liefst 16% minder vroegtijdige doden zijn en er zouden 25% minder hartaanvallen plaatsvinden.

Drie jaar langer leven

Gemiddeld maakten de sporters twee uur per week tijd om te lopen. Na veertig jaar zouden ze dus meer dan zes maanden gespendeerd hebben aan rennen. De academici ontdekten dat deze mensen maar liefst 3 jaar langer leven. Per uur lopen, zouden de sportievelingen dus zeven uur langer leven.

Verklaring

Waarom lopers langer leven, blijft nog een raadsel. Maar professor Lee vermoedt dat het waarschijnlijk komt omdat ze minder last hebben van een hoge bloeddruk en weinig extra buikvet hebben. Bovendien hebben zulke sporters vaker een gezondere levensstijl dan couchpotato's.

https://giphy.com/embed/DdkR5dtHkwGrK