"Als De Wever mensen wil opsluiten, dat hij dan onderzoeksrechter wordt" (Dewael)

"Als De Wever mensen wil opsluiten, dat hij dan onderzoeksrechter wordt" (Dewael)

Open Vld-kamerfractieleider Patrick Dewael vindt het N-VA-voorstel om een noodtoestand in te voeren "buitenproportioneel". Liever lanceert hij eigen liberale pistes. "Op één vlak ben ik het met De Wever eens: burgemeesters moeten meer betrokken worden. En we moeten gevaarlijke personen beter kunnen volgen", zegt hij zaterdag in een interview me De Standaard. De liberaal haalt de voorbeelden aan van de noodtoestand in Frankrijk en Turkije, landen die het niet al te nauw nemen met de grondwettelijke rechten en vrijheden

Dewael, zelf burgemeester van Tongeren, is er wel voorstander van om burgemeesters meer inspraak te geven in de strijd tegen radicalisme. "Het lokale niveau wordt nu al te vaak wat buitengesloten. Als je als burgemeester informatie vraagt aan de gerechtelijke autoriteiten, om kort op de bal te kunnen spelen, krijg je te horen: 'Sorry, geheim van het onderzoek.' Dat frustreert."

De fractieleider benadrukt wel dat er vooral meer overleg nodig is tussen burgemeester en parket, en dat hij geen mensen preventief wil vastzetten. "Als Bart De Wever absoluut mensen wil opsluiten, dat hij dan onderzoeksrechter wordt."

Dewael vist ook het elektronisch toezicht voor radicaliserenden weer op. "Je kunt hen voorwaarden opleggen en daar een systeem aan verbinden zodat je kan weten waar hij of zij zich bevindt", zegt hij. Bij wijze van administratieve maatregel, welteverstaan, én met rechterlijke toetsing.

bron: Belga