Alphabet (Google) stoot Apple van de troon

Alphabet (Google) stoot Apple van de troon

De beurswaarde van Alphabet kwam gisterenavond uit op 549 miljard dollar (503 miljard euro) en stak daarmee Apple voorbij, die afsloot met een waarde van 534 miljard dollar (489 miljard euro). De totale omzet van Alphabet steeg de afgelopen maanden naar een hogere omzet dankzij de groei van advertenties en kostenbesparingen. Bij Google, het uithangbord van Alphabet, stegen de inkomsten uit advertenties met bijna 17%.

Creatieve vernieuwingen

Vorig jaar pompte Alphabet maar liefst 3,6 miljard dollar (3,3 miljard euro) in innovatie. Zo werkt Google aan een slimme contactlens die de glucose-concentratie in het traanvocht meet. Het product is bedoeld voor diabetespatiënten als alternatief voor het dagelijkse bloedprikken en geeft een betrouwbare indicatie via een led-lampje. Bij een vooral ingestelde onder- en bovengrens ziet de drager het lampje in de lens oplichten en moet de patiënt insuline inspuiten.

Daarnaast heeft Google ook een robot die kan stofzuigen en drones waarmee het bedrijf pakketjes wil laten bezorgen. Meer transparantie over deze projecten en de goede resultaten van de corebusiness zorgden ervoor dat de investeerders meer vertrouwen kregen in het bedrijf.

Gmail 

Afgelopen nacht werd verder bekend dat Google's emaildienst Gmail nu maandelijks 1 miljard actieve gebruikers heeft. Gmail werd in 2012 al uitgeroepen tot meest populaire e-mailservice ter wereld met destijds 425 miljoen actieve gebruikers per maand, maar dat aantal is in zo'n 3,5 jaar tijd dus meer dan verdubbeld.

Verzameling bedrijven

Onder de verzamelnaam Alphabet valt verder ook Calico, een bedrijf dat Google oprichtte in 2013 en zich bezighoudt met medisch onderzoek. Nest is dan weer groot geworden met de 'slimme' thermostaat, en Fiber staat in voor de productie en aanlegging van snelle breedbandnetwerken. Ook Google X, het lab waar het internetbedrijf experimenteert met bijvoorbeeld een zelfrijdende auto, is een tak van Alphabet. Uit de Google X-koker kwam ook de slimme bril Google Glass.

 

Foto AFP / E. D. L. Venance