Alle onderhandelaars voor paars-geel of paars-groen op het paleis ontvangen

Alle onderhandelaars voor paars-geel of paars-groen op het paleis ontvangen

Met de audiëntie van de covoorzitters van Ecolo heeft koning Filip een eerste consultatieronde afgesloten na de vraag van de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) om van hun opdracht ontheven te worden. Het staatshoofd heeft nu alle onderhandelaars ontvangen van de partijen die in aanmerking komen voor een paars-gele of paars-groene regering. Het is nog onduidelijk wat de volgende stap wordt. Maandag brachten preformateurs Rudy Demotte en Geert Bourgeois verslag uit bij de koning. De preformateurs vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen. Maar koning Filip wil eerst meer informatie inwinnen voor hij een beslissing neemt. Maandagavond ontving hij al PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Dinsdagmorgen gingen achtereenvolgens premier en MR-onderhandelaar Sophie Wilmès, Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en sp.a-voorzitter John Crombez langs bij de koning. Na de middag was het de beurt aan CD&V-onderhandelaar en vicepremier Koen Geens, Groen-voorzitter Meyrem Almaci en Ecolo-voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane.

Het blijf voorlopig onduidelijk wat de volgende stap is. Een paars-gele regering met de grootste partijen PS en N-VA ligt uitgerekend bij die twee partijen heel moeilijk. N-VA vindt dat PS ofwel een minder linkse koers zou moeten varen op socio-economisch vlak ofwel institutionele toegevingen zou moeten doen. PS verwijt N-VA enkel over het communautaire te willen praten en vindt dat de Vlaams-nationalisten dan maar zelf een meerderheid moet zoeken voor die communautaire agenda.

Een paars-groene meerderheid, eventueel aangevuld met CD&V, zou een alternatief kunnen zijn, ook al heeft die formule geen meerderheid aan Vlaamse kant. Maar Open Vld en CD&V zien die piste niet zitten.

bron: Belga