"Alle lichten staan op groen, proces Abdeslam kan starten"

"Alle lichten staan op groen, proces Abdeslam kan starten"

In het Brusselse justitiepaleis wordt alles in gereedheid gebracht voor de start van het proces over de schietpartij in de Driesstraat, op 15 maart 2016. Voor het paleis staat nog een lange wachtrij maar in het gebouw zelf zijn al tientallen journalisten druk in de weer. Volgens rechtbankvoorzitter Luc Hennart staat niets de start van het proces in de weg. "Alle lichten staan op groen", klinkt het. In principe gaat de zitting van de rechtbank vanochtend om 08.45 van start en zal voorzitster Marie-France Keutgen eerst verslag doen van de gebeurtenissen waarvoor Salah Abdeslam en Sofien Ayari terechtstaan. Vervolgens zal ze de verdachten ondervragen. Dat programma kan echter in de war gestuurd worden.

"Er kunnen zich twee problemen voordoen", zegt rechtbankvoorzitter Luc Hennart. "Allereerst is er het recente arrest van het Grondwettelijk Hof, waardoor de rechtbank zich zal moeten buigen over haar bevoegdheid en de partijen daarover standpunt moeten innemen. Ook over de straf die kan gevorderd worden, bestaat discussie. Daarnaast is er een slachtoffervereniging die zich burgerlijke partij wil stellen. Ook daarover is discussie maar die kan niet tot gevolg hebben dat het proces wordt uitgesteld."

Grote vraag is of Salah Abdeslam en Sofien Ayari iets zullen willen verklaren. "Dat hangt volledig van hen af, zij hebben het recht te zwijgen als ze dat willen", aldus Luc Hennart.

Het proces vindt plaats onder grote veiligheidsmaatregelen. "Die zullen natuurlijk gevolgen hebben voor de werking en de andere processen maar voorlopig verloopt alles vlot", gaat de voorzitter verder. "Al zal ik blij zijn als de rechtbank deze zaak in beraad heeft genomen."

bron: Belga