«All-in vakantie maakt Belgen obees»

«All-in vakantie maakt Belgen obees»

Een zongebruinde huid, nieuwe kleren en souvenirs zijn niet de enige dingen die je na een vakantie mee naar huis brengt. Volgens expert en auteur Ronald Leonardo winnen heel wat mensen aan gewicht na een all inclusive vakantie. En die gewichtstoename gaat ver: tot vijf kilo in twee weken. Dat blijkt ook uit een Britse studie van Bonvoyage.co.uk. Ze ondervraagden 1.281 Britten die twee weken op vakantie zijn geweest met een cruise. Meer dan de helft van de reizigers sleurde na de vakantie enkele kilo's extra mee naar huis. 10% bekende twee kilo bij te komen, terwijl het bij 6% om acht kilo ging.

«Een cruise of all inclusive vakantie is gebaseerd op hetzelfde concept. Voor een relatief lage prijs kan je naar hartenlust eten en drinken», licht Leonardo toe. «Omdat je waar wilt voor je geld, ga je vaak een extra portie bijhalen bij een buffet of drink je frisdranken en alcoholische cocktails à volonté. Tegelijkertijd liggen de meeste mensen op hun stoel te luieren en bewegen ze amper. Dan is vijf kilo op twee weken nog weinig.»

Volgens Leonardo raken sommige mensen deze extra kilo's weer snel kwijt, maar het grootste deel behoudt die overtollige vakantiekilo's en gaat daarom op dieet om zo snel mogelijk af te slanken. «Het lichaam wordt dus twee keer compleet uit balans gebracht. Als gevolg hiervan wordt er een ‘alarmsignaal' gegeven aan het lichaam waardoor het extra energie gaat opslaan en spaarzamer zal omgaan met energie, met overgewicht als gevolg.»

Sommige mensen gaan zelfs twee keer per jaar op all inclusive vakantie. «De gevolgen op termijn zijn niet te overzien», klinkt het. Toch raadt Leonardo all-in vakanties niet af. «Genieten kan en moet natuurlijk, maar tegelijk moet je beseffen welk effect al die overdaad op je lichaam heeft. Zolang je het rustig aan doet, en kiest voor één lekker dessert in plaats van heel de dag door en masse toetjes te eten, komt het wel in orde.»

(ldc)