Alison Van Uytvanck: "Ik had tranen in de ogen"

Alison Van Uytvanck: "Ik had tranen in de ogen"

Alison Van Uytvanck (WTA 93) sprong in de armen van haar coach Ann Devries, nadat ze zich maandag had geplaatst voor de kwartfinales van Roland Garros. De 21-jarige Grimbergse won op Court 1 in twee sets met 6-1 en 6-3 van de 23-jarige Roemeense Andreea Mitu (WTA 100). "Dit is ongelooflijk!", verklaarde ze na afloop. "Ik had tranen in de ogen."

Aangemoedigd door onder anderen Kim Clijsters, die in Parijs deelneemt aan de Women's Legends Trophy, had Van Uytvanck niet veel moeite met Mitu, die met een dubbele fout de wedstrijd afsloot.

"Ik ben goed aan de wedstrijd begonnen", stelde Van Uytvanck. "Ik was een beetje zenuwachtig, maar ik geloof dat zij nog nerveuzer was dan mij. Het sleutelmoment was toen ik bij het begin van de tweede set 0-40 achterkwam op mijn opslag (bij 1-0 voor Mitu, nvdr.), om uiteindelijk toch nog de game te winnen. Van dan af aan kreeg ik weer het overwicht op haar. Zij begon beter te spelen tegen het einde van de eerste set, ik moest dus op mijn hoede zijn. Iedereen wist dat dit een mooie kans was om de kwartfinales te bereiken. Ik heb die kans gegrepen. Ik ben dan ook erg blij." Van Uytvanck is de eerste Belgische sinds 2007 (Justine Henin) die de kwartfinales op Roland Garros bereikt. "Ik moet toegeven dat ik het nog niet goed besef. Ik weet niet goed wat me overkomt. Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Justine Henin heeft niet enkel mij, maar veel speelsters in België geïnspireerd."

Dankzij haar prestaties op het Parijse gravel beukt Van Uytvanck de poorten naar de top 50 op de WTA-ranking open. "Die top 50 is een fantastische bonus. Eindelijk! Dat is al zo lang mijn doel." Bij de laatste acht ontmoet Van Uytvanck, die nooit eerder beter presteerde op een grandslamtoernooi, de winnares van het duel tussen de Tsjechische Petra Kvitova (WTA 4) en de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA 24). "Dat wist ik zelfs niet", lachte Van Uytvanck. "Het wordt hoe dan ook een leuke wedstrijd voor mij."