Algoritme van MIT kan high fives voorspellen

Het Massachusetts Institute of Technology, kortweg MIT, werkt al een tijdje aan artificiële intelligentie. Een belangrijk deel daarvan is het anticiperen van menselijke acties. Om computerprogramma's dit aspect van intelligentie aan te leren, liet het de systemen tv-programma's analyseren.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Nadat de artificiële intelligentie meer dan 600 uur naar 'The Big Bang Theory', 'The Office' en 'Desperate Housewives' heeft gekeken, is het programma in staat om kussen, knuffels, handdrukken en high fives te onderscheiden. Sterker nog, het leerde ook hoe de momenten die vooraf gaan aan deze menselijke gebaren eruit zien. Zo gaven de onderzoekers het programma een beeld net voor de interactie. Het algoritme kon in 43% van de gevallen juist raden wat er zou volgen.

Misschien lijkt 43% niet enorm veel, zeker aangezien mensen in 71% van de gevallen de situatie juist kunnen inschatten, maar voor de onderzoekers is het een belangrijke stap. Het programma staat immers nog in zijn kinderschoenen en leerde bovendien zichzelf aan om patronen te erkennen. "Het algoritme trok zijn enigen conclusies op basis van de correlatie tussen de beelden en de uiteindelijke actie", verklaart onderzoeksleider Carl Vondrick aan Wired.

Vondrick hoopt dat het feit dat de artificiële intelligentie zichzelf patronen kan aanleren later nuttig zal zijn voor meer dan knuffels en high fives. Een geavanceerde versie van dezelfde technologie zou gevaarlijke situaties in bijvoorbeeld ziekenhuizen toegepast kunnen worden. Als er iets erg op til staat, kan het systeem een verpleegkundige verwittigen of mits het gebruik van robots zelf ingrijpen.

AFP / D. Faget