Algemene vergadering VN - "Groot-Brittannië blijft trouwe partner binnen VN"

Algemene vergadering VN - "Groot-Brittannië blijft trouwe partner binnen VN"

Groot-Brittannië is vastbesloten om zijn internationale engagementen voort te zetten en te blijven werken als een leider binnen de Verenigde Naties. Dat heeft de Britse premier Theresa May woensdag verklaard tijdens haar eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. May is sinds juli de Britse premier, nadat David Cameron ontslag nam na het EU-referendum, waarbij de Britten beslisten om uit de Europese Unie te stappen.

"Mijn pleidooi voor deze Verenigde Naties in eenvoudig: Groot-Brittannië wordt een zelfverzekerde, sterke en betrouwbare partner, internationaal gezien trouw aan de universele waarden die we samen delen", aldus de premier. Ze verklaarde ook dat Groot-Brittannië, dat een permanente zetel heeft in de VN-Veiligheidsraad, met de internationale gemeenschap zal moeten samenwerken om het hoofd te bieden aan de bedreigingen die het Britse volk ertoe hebben gedreven om uit de Europese Unie te vertrekken.

"Toen het Britse volk stemde om de EU te verlaten, stemde het niet om zich in zichzelf te keren en weg te wandelen van onze partners in de wereld", zei ze nog. "Dit is niet het moment om onze rug te keren naar de Verenigde Naties, het is het moment om ons net naar de VN te richten."

May pleitte ook voor een strikter beleid rond migranten die naar Europa komen. Ze herhaalde opnieuw het belang van het onderscheid tussen vluchtelingen en economische migranten, en pleitte ervoor dat vluchtelingen hun asielaanvraag moeten indienen in het eerste land waar ze aankomen. Voor Syrische vluchtelingen gaat dat over Turkije, Libanon en Jordanië. "De landen moeten zelf hun grenzen kunnen beschermen", stelde ze nog.

bron: Belga