Algemeen Boerensyndicaat pleit voor retailwaakhond voor landbouwproducten

Algemeen Boerensyndicaat pleit voor retailwaakhond voor landbouwproducten

Het Algemeen boerensyndicaat (ABS) pleit voor een waakhond die de prijszetting door grote retailers kan opvolgen. Zo een waakhond bestaat al in Groot-Brittannië, waar boetes worden opgelegd aan warenhuizen die hun aankoopbeleid bundelen om prijzen te drukken. Het is een van de voorstellen in een memorandum dat het syndicaat voorlegt in aanloop naar de komende verkiezingen. Het ABS wil met het memorandum voor de komende verkiezingen aandacht vragen voor de prijzen die landbouwers krijgen voor hun producten. Grote ketens bundelen vaak de krachten in hun aankoopbeleid, wat boeren voor economisch uitdagende situaties brengt. Het beroep is zo niet langer aantrekkelijk en de opvolging door een jonge generatie is gehypothekeerd.

Daarom pleit het ABS voor een 'leefbaar inkomen' en wijst het daarbij naar de nood aan een waakhond die grote retailspelers kan bestraffen. "Bij aanhoudende en niet uit te klaren discussies rond de prijsvorming in de keten, moet er een beroep kunnen worden gedaan op een stok achter de deur", aldus het syndicaat.

In Groot-Brittannië bestaat een autoriteit die toezicht houdt op de retailsector. Daar vrezen ook machtige spelers als Tesco voor een boete. Het boerensyndicaat vraagt dat de FOD Economie die taak in België zou vervullen, of dat de de raad voor mededinging van overheidswege zou kunnen tussenkomen wanneer warenhuisketens een onhaalbaar aankoopbeleid afdwingen.

bron: Belga