Alderweireld moet verdediging leiden vanuit het centrum, Vermaelen out voor Noorwegen

Alderweireld moet verdediging leiden vanuit het centrum, Vermaelen out voor Noorwegen

Bondscoach Marc Wilmots heeft opnieuw een serieuze kaakslag gekregen bij de open training van vrijdag in Genk, bijgewoond door 11.000 mensen. Door het uitvallen van Thomas Vermaelen kreeg hij niet de kans om zijn nieuw uitgetekende defensie te testen na het moeizame 1-1 gelijkspel tegen Finland van afgelopen woensdag in het Koning Boudewijnstadion. Wilmots had namelijk beslist om Jason Denayer en Toby Alderweireld van plaats te verwisselen en Alderweireld de rol van defensieleider toe te kennen. De bondscoach ging uit van het gegeven dat Thomas Vermaelen te veel gefocust was op zijn eigen spel na al de problemen die hij dit seizoen gekend heeft, om ook nog zelf de leider te spelen en richtlijnen mee te geven. Denayer, nog te jong om zo'n belangrijke rol te vervullen, zou dus naar de rechtsachterpositie verschuiven, zodat Alderweireld centraal zou komen te staan. Alderweireld, op de hoogte gebracht van zijn "promotie" en geraadpleegd over dit onderwerp door Wilmots, gaf zijn akkoord.

Jammer genoeg dwarsboomde een nieuwe blessure van Vermaelen de plannen van de bondscoach. Vermaelen, nog niet hersteld van de contractuur aan de kuit die hem in de tweede helft tegen Finland hinderde, moest de training al staken na 35 minuten. Door het afhaken van Vermaelen was Wilmots genoodzaakt om Denayer opnieuw in het centrum te posteren en nam Ciman de rechtsachterpositie voor zijn rekening.

Zeker is alvast dat Alderweireld, behoudens een blessure, vanuit de centrale positie de leider van de verdediging wordt. Normaal gezien met Vermaelen naast hem, wanneer deze hersteld is, wat zondag tegen Noorwegen zeker niet het geval zal zijn.

Ook de afwezigheid van Maroune Fellaini viel op. Hij bleef in het hotel met lichte hinder aan de adductoren, maar hij zou zaterdag opnieuw kunnen trainen. Ook Yannick Carrasco trainde niet mee, zijn kuitblessure zou hem nog tot volgende week woensdag van het trainingsveld houden.

Thomas Meunier, die voor de eerste keer terug op een voetbalveld verscheen, beperkte zich op de training enkel tot lopen. "Hij komt goed terug", meent Wilmots. "Niet snel genoeg naar mijn zin, dat is zeker, maar het is niet het moment om risico's te nemen. Ik zal hem zeker nog kunnen gebruiken dus is het niet aangewezen om hem nu te laten forceren."

Als laatste verscheen ook nog reserve Nicolas Lombaerts op het grasveld van de Cristal Arena. Hij werkte individueel en trapte af en toe voorzichtig een bal.

bron: Belga