Al-Nusra breekt officieel met al-Qaida

Al-Nusra breekt officieel met al-Qaida

Jabhat al-Nusra (ook wel al-Nusra Front) scheidt zich officieel af van het terreurnetwerk al-Qaida. Dat heeft de leider van de groep, Aboe Mohammad al-Jolani, vanmiddag aangekondigd, na dagen van speculatie over een mogelijke breuk met al-Qaida. De beweging zal voortaan Jabhat Fatah al-Sham (Fatah al-Sham Front) heten. "We bedanken de bevelhebbers van al-Qaida voor hun begrip voor onze noodzaak om de banden te verbreken", zegt al-Jolani, die benadrukt dat die beslissing als doel heeft "de Syrische revolutie te beschermen". Door te breken met al-Qaida kan al-Nusra zich namelijk als een meer gematigde beweging opstellen.

Eerder vanmiddag had al-Qaida al de basis gelegd voor de afscheiding. "We roepen de bevelhebbers van al-Nusra op om voort te maken met hun aankondiging, in het belang van de islam en de moslims en ter bescherming van de jihadisten in Syrië", luidde het in een audioboodschap.

Al-Nusra is de belangrijkste jihadistische groepering in Syrië na rivaal Islamitische Staat (IS). Het verscheen voor het eerst op de radar in januari 2012, een half jaar na het begin van de opstand tegen het regime van Assad.

bron: Belga