Al meer dan 7.000 hectare verwoest door vlammen in Zuid-Frankrijk

Al meer dan 7.000 hectare verwoest door vlammen in Zuid-Frankrijk

De bosbranden in de buurt van Bormes-les-Mimosas, in het zuidoosten van Frankrijk, zijn door de brandweer onder controle gebracht. “Het werk van de mannen op de grond, die de hulp kregen van blusvliegtuigen heeft ons toegelaten om op een doeltreffende manier te werken”, vertelt de Franse brandweercommandant Frédéric Marchi Leccia aan de krant Le Figaro.

“Er is niets meer”

Niet veel verder, in La Croix-Valmer, waar dinsdag 400 hectare in vlammen opging, kan de eerste schade opgemeten worden. “Waar het vuur gepasseerd is, lijkt het op Berezina (de slag om Berezina was een veldslag in 1812, red.), er is niets meer”, verklaarde plaatsvervangend burgemeester René Carandante. Op het eiland Corsica is sinds maandag bijna 2.000 hectare verwoest.

12.000 mensen geëvacueerd

Zo'n 12.000 mensen zijn geëvacueerd, daarbij ook heel wat Belgen die op vakantie zijn in de streek. Volgens touroperators Tui en Thomas Cook en Buitenlandse Zaken zijn er geen meldingen van Belgen die in moeilijkheden verkeren. Gisterenavond mocht iedereen terug naar huis. Die terugtocht zal wel op een «geordende manier» moeten verlopen, zo wordt benadrukt.